izlozba murali 2014 (1)Izložba radova pristiglih na drugi međunarodni konkurs za dodjelu nagrade “Paola de Maninkor” za najbolji mural u Prijedoru otvorena je sinoć u ovdašnjem Muzeju Kozare.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/ Boris Eremić rekao je da je pobjednik ovogodišnjeg konkursa Mađar Atila Samoži s radom “Transformacija” kojeg je žiri odabrao među 104 prijedloga stigla iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Slovačke, Poljske, Njemačke i Španije.

“Za projekat `Prijedor grad murala` čulo se širom bivše Jugoslavije i šire, a prvi mural koji smo dobili prije godinu dana postao je miljenik grada. Nema nijedne packe niti ogrebotine, građani ga doživljavaju veoma pozitivno i uvijek se neko pored njega slika”, kazao je Eremić.

On je naveo da je gradska uprava zbog majskih poplava odustala od sufinansiranja projekta i da je sada potrebno naći sredstva za pripremu fasade na kojoj bi u posljednjoj sedmici ovog mjeseca ovogodišnji pobjednik oslikao nagrađeni rad.

izlozba murali 2014 (2)Predstavnik Agencije lokalne demokratije /ALD/ Slađana Miljević pozvala je gradsku vlast, privrednike i građane da pomognu realizaciju ovog projekta do kraja odnosno da se mural i ove godine oslika na fasadi koju je gradska uprava dodijelila.

“Italijanski grad Trento ima novac za projekat, ali njime nije predviđena priprema fasade za oslikavanje murala. Za to nam je potrebna podrška lokalne zajednice”, rekla je Miljević otvarajući izložbu.

Direktor Muzeja Kozare Marija Radaković rekla je da je na izložbi predstavljen dio prijedloga pristiglih na konkurs za nagradu “Paola de Maninkor” i najavila da će izložba biti otvorena sedam dana.

“Hvala umejtnicima koji su se odazvali u tolikom broju. To pokazuje da ima mnogo njih koji su zainteresovani da oslikaju zidove našeg grada”, kazala je Radaković.

izlozba murali 2014 (3)Član ULUP-a Igor Motl rekao je da projekat “Prijedor grad murala” predstavlja jednu vrstu katarze prijeko potrebne zbog svih dešavanja u ovom gradu u prošlosti kojom bi se dijelom prevazišle negativne konotacije koje Prijedor kao grad nosi.

“To je jedan od važnijih razloga zbog kojeg projekat treba da živi i ove i narednih godina”, poručio je Motl na otvaranju izložbe.

Nagradu “Paola de Maninkor”, nazvanu po italijanskoj slikarki koja je 1998. godine na zidu prijedorske Elektrotehničke škole oslikala prvi mural, čine plaketa, novčana nagrada od 3.000 KM i mogućnost oslikavanja fasade pobjedničkim radom.

Na prvom konkursu za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural “Paola de Maninkor” u konkurenciji 59 prijedloga pobijedio je “Šeširdžija” akademske slikarke Nataše Konjević iz Banjaluke. Oslikan je lani na zidu visokom dvanaest metara u šetališnoj zoni u Prijedoru.

SRNA