socijalna-zgrada-kamen-temeljac-1Polaganjem kamena temeljca u Prijedoru je danas počela izgradnja zgrade sa 50 stanova za izbjeglice, raseljena lica i povratnike čija je vrijednost 1.018.000 evra, a u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je da su budući stanari ove zgrade zahtjeve poslali još prije tri godine, a da je na svim nivoima u BiH bilo više od 26.000 zahtjeva.

“Mi smo od grada Prijedora dobili projekat za ovu zgradu unaprijed i očekujemo da će tako biti i za novu zgradu čija je vrijednost milion i po KM. U okviru ovog regionalnog programa planiramo obnoviti još 44 stambene jedinice u Prijedoru, tako da je to sve ukupno vrijedno 5,2 miliona KM”, rekao je Čordaš.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović podsjetio je da je planirano da Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja bude obuhvaćeno 5.400 porodica u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, da program finansiraju donatori i da su ukupni troškovi 200 miliona KM, sa lokalnim učešćem od 15 odsto.

socijalna-zgrada-kamen-temeljac-2“U ovoj fazi – potprojekat tri BiH – vrijednoj 28,8 miliona KM, predviđene su 252 stambene jedinice u Republici Srpskoj, 178 u Federaciji BiH i osam u Brčko distriktu”, rekao je Jović.

On je naveo da su dodatne potrebe za jednicama neprofitnog socijalnog stanovanja iskazali Prijedor, Tuzla i Brčko i da se nada da će donatori odobriti dodatna tri miliona KM.

“Time će, uz doprinos ovih lokalnih zajednica, biti izgrađene još tri zgrade sa 74 stana, od čega 32 u Prijedoru”, dodao je Jović.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da Prijedor već ima iskustva u oblasti neprofitnog socijalnog stanovanja koje će i ovdje primjenjivati i da je vrijednost ove zgrade 1.018.000 evra, a rok izgradnje početak decembra 2017. godine.

socijalna-zgrada-kamen-temeljac-3“Pored ove zgrade na proljeće iduće godine planiramo još jednu, sa 32 stana, u naselju Raškovac, a po okončanju stambenog zbrinjavanja očekujem dalju saradnju sa međunarodnom zajednicom na projektima infrastrukture i zapošljavanja”, rekao je Pavić na svečanosti povodom početka radova.

On je naglasio da je važno da su domaći izvođači radova dobili poslove i da se zgrade prave u gradu, a ne izvan grada, da bi se stanari tih zgrada potpuno integrisali sa stanovnicima grada Prijedora.

Predstavnik CRS-a /Catholic Relief Services/ Mark D`Silva čestitao je rukovodstvu Prijedora zato što je grad Prijedor prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je usvojila strategiju socijalnog stanovanja i koja je krenula sa socijalnim stanovanjem u praksi.

“CRS će nastaviti partnerstvo i sa gradom i sa ministarstvima i raditi na ekonomskim i socijalnim aspektima kroz razne projekte”, dodao je D`Silva.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

socijalna-zgrada-kamen-temeljac-4 socijalna-zgrada-kamen-temeljac-5 socijalna-zgrada-kamen-temeljac-6 socijalna-zgrada-kamen-temeljac-10 socijalna-zgrada-kamen-temeljac-7 socijalna-zgrada-kamen-temeljac-8 socijalna-zgrada-kamen-temeljac-9