betonara-kozarac-1Stanovnici Kozarca, kod Prijedora, žale se da im je život postao nepodnošljiv, zbog nesnosne buke i prašine iz betonare, smještene nadomak centra mjesta.

Tvrde da nemaju ništa protiv rada betonare, ali traže da vlasnici ispune zakonom propisane uslove i postrojenje adekvatno obezbijede. U gradskoj isnspekciji kažu da je preduzeće “Mešići trejd” već bilo zapečaćeno, jer nije imalo upotrebnu dozvolu.

Zbog betonare, život ovdje postaje nepodnošljiv – žale se mještani Kozarca. Njihovi problemi, kažu, nisu od juče.

– Meni najviše smeta beton, kad se dovozi to se bijeli po dvorištu – kaže Sulejman Arnautović.

Јoš prije nekoliko mjeseci pokrenuta je inicijativa da se postrojenja za proizvodnju betona vlasništvo “Mešići trejd” propisno ograde, te izgrade odvodni kanali i filteri, da bi najbliže kuće zaštitili od prašine i buke.

betonara-kozarac-2Vlasnik je obećao da će ispuniti uslove, a mještani potpisali saglasnot za nastavak proizvodnje.

– Nama ne smeta ta betonara, neka oni rade koliko god hoće, samo neka naprave uslove da nemamo problema – istakao je Muharem Arnautović.

Građevinska i ekološka inspekcija ranije su utvrdile nepravilnosti, a preduzeće “Mešići trejd” obavezano da obezbijedi upotrebnu dozvolu za rad. Kako to nije urađeno u roku, postrojenja su zapečaćena. U međuvremenu, na zahtjev vlasnika, traka je skinuta, s obrazloženjem da rade na ispunjavanju uslova za legalizaciju objekta, što još nije učinjeno.

– Nešto od tih mjera on je i proveo, ali nije sve, i nije ni blizu onog što treba da provede da bi sve bilo u redu – navela je Snježana Hajnal, glavna gradska urbanističko-građevinska inspektorka.

Da čine krivično djelo vlasnici preduzeća “Mešići trejd” negiraju. Pred našu kameru nisu željeli, ali kažu da je u toku proces legalizacije postrojenja betonare.

Priča se godinama ponavlja, upozoravaju mještani Kozarca i traže da betonara ispuni obećano.

RTRS

betonara-kozarac-3 betonara-kozarac-4