avaz-halid-muslimovic-1Halida Muslimovića (55) “uhvatili” smo između dolaska iz Banje Luke u Prijedor i putovanja za Beograd, pa Novi Pazar. Plavi Čuperak decenijama je prepoznatljiv širom regiona i poraktično živi na točkovima. S obzirom na to da sve to traje već više od 35 godina, neko bi rekao da je sigurno umoran, ali Halid ne kaže tako.

Supruga Adelisa

– Nisam umoran. A ja sam od 5 do 15 godina mlađi od svoje estradne generacije tako da se još može. Naravno, godine stižu i mene – govori nam Muslimović dok u svom rodnom Prijedoru po ko zna koji put pakuje kofere.

Pitamo ga ima li odlazak u Novi Pazar veze sa muzičkom saradnjom s Rasimom Ljajićem, potpredsjednikom Vlade Srbije, koji je rođen u ovom gradu. Ljajić je, naime, napisao dio teksta pjesme “Dunjo moja”, koju je Halid nedavno snimio.

– Nema veze s Rasimom, s kojim sam veliki prijatelj. A sa pjesmom “Dunjo moja” dugo sam se mučio, sigurno pet-šest godina. On je jednog dana došao u studio i, kad sam mu se požalio, uzeo je pjesmu i sutradan mi donio svoju verziju, koja je i snimljena. Uzeo sam od Rasima još nekoliko pjesama i jednu od njih upravo snimam. U Novi Pazar odlazim, jer je sin mog brata potpisao profesionalni ugovor za Fudbalski klub Novi Pazar, koji igra u Superligi Srbije. Kenan ima tek 19 godina i najmlađi je u timu. Igra napadača i vrlo je talentiran – govori nam popularni pjevač.

avaz-halid-muslimovic-3Muslimovići žive u Prijedoru. Uz Halida su djeca Enis i Lejla i supruga Adelisa, pjevačica, koja sada vodi njihov hotel “Staccato”. Čini se da je sada mirno u njihovoj bračnoj luci. Nema više nekadašnjih bura, koje su nekoliko puta dovodile do razlaza Adelise i Halida. “Nevere” i nevjere su prošle, ušlo se u neki mirniji period i sada Adelisa i Halid žive život “običnih” supružnika.

A Halid je povratnik u svoj rodni grad. Mogao je da živi bilo gdje na svijetu, ima kuću i u Sarajevu, ali je veza s rodnom grudom bila prejaka.

– Uopće nisam imao dilema i, čim mi se pružila mogućnost, vratio sam se na svoje. Ja sam, srećom, bio u stanju da vratim sve svoje, izgradio sam hotel, ali su naše povratničke priče najteže moguće. Pogotovo u Republiku Srpsku. Daleko smo od Sarajeva, a Banja Luka… Sarajevo, jednostavno, ne pomaže onoliko koliko obećava, a od Banja Luke to ni ne očekujemo. A niko od nas nema veću želju za povratkom, vjerujte… – ističe Muslimović.

Govori kako voli Sarajevo te se prisjeća kako je tu prvi put zapjevao u nekadašnjim kafanama i restoranima.

– Tu sam snimio i svoju prvu singl ploču. Živio sam neko vrijeme sa porodicom u Sarajevu. Tu sam pokrenuo i biznis, zaposlio 15-20 ljudi… Ali, meni je Sarajevo maćeha, dok je drugima majka. Ne znam zašto. Čini mi se da svi nekako lakše dolaze i prolaze u Sarajevu od mene. Mislim na kolege pjevače. Možda su oni agresivniji, možda imaju te laktove koje ja nemam, ali to je tako – govori Muslimović s očitom gorčinom u glasu.

Zato neki vole reći da Halid ima više poštovalaca u Beogradu, naprimjer, nego u Sarajevu.

– Ja sam uvijek imao dosta publike u Srbiji, posebno u Beogradu. Svojevremeno sam održao dva uzastopna koncerta u dvorani Pionir, a to je tada bila najveća dvorana u Beogradu. To je kao sada dvije Arene. A time se zaista ponosim – dodaje Halid.

U Beogradu je 2009. godine, također u dvorani Pionir, imao koncert, ali je tog dana u glavnom gradu Srbije bio pravi prolom oblaka pa je saobraćaj satima bio blokiran, a uz sve to, štrajkovali su i radnici gradskog saobraćajnog preduzeća.

avaz-halid-muslimovic-2Mlad i lijep

Kada sada razmišlja o svom meteorskom uspjehu među narodnjacima sa početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, Muslimović ističe da je činjenica da je bio vrlo mlad, praktično dvadesetogodišnjak, i poprilično drugačiji od do tada poznatih pjevača, razlog njegove enormne popularnosti.

– Bio sam baš mlad, a i lijep, ako smijem reći. A onda, u svoje pjesme prvi sam uveo električne gitare i taj neki pop zvuk, kojeg do tada nije bilo među narodnjacima. Bilo je, naravno, i harmonike, ali sam je malo utišao – sjeća se Halid.

Tiraži njegovih tadašnjih albuma, za sadašnja mjerila, su nestvarni. Na Wikipediji stoji podatak da je u karijeri prodao više od šest miliona primjeraka nosača zvuka!

– Moj album “Učini bar jedan pogrešan korak” štampan je u početnom tiražu od 500.000 primjeraka. Moja tadašnja Izdavačka kuća “Diskoton” to, jednostavno, nije mogla sama da odštampa pa su taj posao radili i zagrebački “Jugoton” i beogradski “Jugodisk” – ponosno govori Halid, ističući da je tadašnje i sadašnje vrijeme nemoguće porediti te da je sada “internet sve preuzeo”.

Ogromni tiraži, prepune dvorane, donijeli su i enorman novac, sasvim sigurno. No, Muslimović pare nije “trpao pod madrac” nego je uložio u biznis. Vlasnik je prve privatne diskografske kuće u bivšoj državi – “Halix-produkcije”, koja i danas postoji. Brigu oko “Halix-produkcije” prepustio je sinu Enisu.

avaz-halid-muslimovic-4– Polako se udaljavam od toga. Nije da sam se zasitio posla nego baš želim da Enisu pružim priliku da se dokaže u biznisu. Vjerujem u njega i vidim da je to ozbiljno prihvatio. A, nije mu lako… – kaže Muslimović.

Mnoge je iznenadilo kada su u popularnom televizijskom šou programu “Tvoje lice zvuči poznato” među učesnicima ugledali Halida Muslimovića. Jednostavno, on se, barem se tako činilo, nije uklapao u taj format TV programa. No, ispalo je baš simpatično.

– Mislim da sam bio solidan. Ljudima se svidjela moja interpretacija pjesme Davorina Popovića, kojom sam i ja zadovoljan. Kada sam imitirao Stoju, bilo je zabavno, a mislim da nisam bio loš ni kao Patrik Svejzi (Patrick Swayze) u “Prljavom plesu” sa Suzanom Mančić – pojašnjava Muslimović.

A, zapravo, jedan od razloga zbog kojih je prihvatio učešće u “Tvoje lice zvuči poznato” su zdravstveni problemi koje je imao nešto ranije. Halid je doživio prilično jak srčani udar i trebao mu je odmor. U Beogradu je tri mjeseca živio sasvim mirno u jednom stanu, a učešće u šou programu bilo je relaksirajuće.

– Bio mi je potreban odmor. Valjda me je stiglo to moje “more” putovanja širom svijeta i bezbroj nastupa. Organizam mi je poslao upozorenje da moram malo zakočiti. Osim toga, organizatori su sve ispoštovali i to veoma lijepo iskustvo je iza mene – govori Muslimović.

Prvi zavodnik

U vrijeme kada je bio na vrhuncu karijere, Halida Muslimovića pratio je glas prvog zavodnika na estradi. Brojne su afere u kojima se spominjao bilo da se radi o ženama iz javnog života, njegovim kolegicama ili o damama koje nemaju veze s estradom. Spominjalo se i da ima vanbračne djece, čak je bilo govora i o DNK analizama kojima se utvrđuje očinstvo.

– Svašta se pričalo i pisalo. Svega je bilo, možda i malo pretjerano. Valjda to tako ide uz ovaj naš posao. Ljudi misle da smo mi, pjevači, potpuno drugačiji nego “obični svijet”, šta li, ali ja nikada nisam ništa demantirao – rekao nam je Halid Muslimović.

Duet s Vladom Georgievom

Vlado Georgiev sve je činio da pokaže kako je tokom šou programa “Tvoje lice zvuči poznato” postao “jaran” s Halidom. Stalno je to isticao, a Halid se uglavnom samo smješkao.

– Vlado je dobar momak. Lijepo smo se družili, a dogovorili smo da ćemo snimiti duet “Mene je učilo vrijeme” u njegovom aranžmanu. Vidjet ćemo šta će od toga ispasti – kaže Muslimović.

Autobiografija naredne godine

Muslimović je imao plan da do kraja godine objavi svoju autobiografsku knjigu. No, kako sada stvari stoje, to će ipak biti prolongirano za početak 2017. godine.

– Već dugo radimo na tome. Posao oko knjige povjerio sam novinaru Ekremu Miliću, koji o meni zna više nego što ja znam. On ima podatke o svim mojim nastupima i nagradama, koje sam ja skoro zaboravio. A kako je tako temeljit, treba mu više vremena za knjigu – govori Muslimović.

Bešlić mi nije rival nego prijatelj

Dugo se vremena mislilo da je Muslimović veliki rival na estradi sa svojim imanjakom Bešlićem. Neki su menadžeri to čak i potencirali, ali njih dvojica to opovrgavaju.

– Ma, kakvi rivali! Mi smo kolege, a potpuno različiti u stilovima. Ima sasvim dovoljno mjesta i publike za obojicu. Halidova karijera je baš u ekspanziji i drago mi je zbog njega.

A Bešlić je svojevremeno, igrajući u filmu “Karaula” Rajka Grlića, pjevao Muslimovićevu pjesmu “Moj, jarane, jarane” i to mu uopće nije smetalo.

– Pjevam i ja neke njegove pjesme. Za taj film agencija je prvo mene zvala, ali ja nisam imao vremena pa su zvali njega. Ispalo je odlično – dodaje Muslimović.

Dnevni avaz