sud-bih-5Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da optuženi Dragoja Zmijanjac bude proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti.

Tužitelj Izet Odobašić je u završnoj riječi istakao da je Tužilaštvo na osnovu iskaza svjedoka i materijalnih dokaza bez sumnje dokazalo odvijanje širokog i sistematičnog napada nad nesrpskim stanovništvom na području Prijedora 1992. godine.

Odobašić tvrdi da su iskazi svjedoka Halida Dedića, Milene Kragulj, Dijane Brkić i Ismeta Dedića dokazali da je optuženi Dragoja Zmijanjac počinio ubistvo koje mu se stavlja na teret.

Zmijanjac je optužen da je 24. jula 1992. iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške. Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke treba pobiti.”

sud bihDjela optuženog su u direktnoj vezi sa širokim i sistematičnim napadom koji se u to vrijeme odvijao u Prijedoru, te su, prema Tužilaštvu, izvršena s ciljem općeg napada i progona nesrpskog stanovništva na tom području.

Tužitelj Odobašić je rekao da je optuženi djela učinio svjesno, kao pripadnik neidentificirane paravojne formacije.

On je naglasio da, iako se radi o zločinu nad samo jednom osobom, to ne bi smjelo osporavati da se radnje za koje se tereti optuženi Zmijanjac okarakteriziraju kao zločin protiv čovječnosti.

Što se tiče materijalnih dokaza, Tužilaštvo je skrenulo pozornost da ne postoji niti jedan dokaz koji upućuje da je optuženi djelo izvršio iz ličnih razloga, kao i da se posebno trebaju cijeniti materijalni dokazi koji upućuju da je optuženi često dovođen u vezu s kriminalnim radnjama.

Završna riječ Odbrane je zakazana za 7. novembar.

BIRN