ilustracija-dugovi-komunalijeObaveze prema komunalnim preduzećima ne izmiruje veliki broj stanovnika Republike Srpske, a rekorder među neplatišama je Banjalučanin koji za utrošenu vodu duguje gotovo 11.000 maraka.

Obaveze domaćinstava za utrošenu vodu često premašuju hiljade maraka, pa tako u Prijedoru i Bijeljini ima nekoliko stanovnika koji duguju po 5.000 maraka.

Zbog ovih, ali i mnogih drugih neplatiša, komunalna preduzeća u RS, čija su potraživanja višemilionska, na ivici su opstanka. Da bi isplivali iz minusa, prinuđeni su da neplatišama šalju tužbe.

U banjalučkom “Vodovodu”, u kojem aktivna dugovanja za isporučenu vodu iznose 6,2 miliona KM, ističu da su protiv najvećeg neplatiše podnesene tri tužbe.

– Kada su u pitanju domaćinstva, rješavanje problema naplate nije moguće dovesti u vezu samo sa visinom dugovanja, već i sa višemjesečnim neplaćanjem računa. Potrošačima koji redovno ne izmiruju svoje obaveze šaljemo opomene, da bismo zajedno pronašli način izmirenja duga, odnosno reprogamom – rekli su u “Vodovodu” Banjaluka.

U bijeljinskom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” ističu da najveći dug jednog preduzeća, a koje je u sudskom sporu, iznosi više od 40.000 KM.

– Kada su u pitanju domaćinstva, njih ima nekoliko koja su, isto tako, u sudskim sporovima i duguju po 5.000 KM – rekli su u ovom preduzeću i dodali da je trenutno aktivno oko 2.000 tužbi za naplatu potraživanja.

ilustracija-vodaDug prijedorskih domaćinstava i preduzeća za vodu dostigao je 7,2 miliona maraka.

– Među stanovnicima koji za vodu duguju i po 5.000 KM ima i onih koji je nikada nisu ni plaćali – rekao je izvršni direktor za ekonomske poslove u “Vodovodu” Prijedor Vukašin Šipka.

U “Vodovodu” Doboj, čija su ukupna potraživanja 1,6 miliona KM, ističu da najveći dug jednog stanovnika iznosi 2.927 KM.

– Naplata tog duga pokrenuta je putem suda – kratko su rekli u dobojskom “Vodovodu”.

Sa najmanjim potraživanjima mogu se pohvaliti u trebinjskom “Vodovodu”, gdje do sada nisu uspjeli da naplatite 677.252 KM.

– Domaćinstva sa plaćanjem svojih računa u prosjeku kasne dva i po mjeseca, a najveći dug jednog stanovnika iznosi 2.022 KM – rekli su u ovom preduzeću.

Podatke iz “Vodovoda” u Istočnom Sarajevu nismo uspjeli da dobijemo, jer je direktor ovog preduzeća na putu.

Predsjednik Udruženja građana “Pokret potrošača” RS Dragutin Bošković objašnjava da je simptomatično to što su najredovnije platiše oni sa najmanjim primanjima, posebno penzioneri.

– Zbog pojedinaca koji redovno ne izmiruju svoje račune redovne platiše loše prolaze, jer preduzeće nekako mora da nadoknadi svoja potraživanja – rekao je Bošković i dodao da bi socijalnim kategorijama, kojih ima mnogo, nadležni trebalo da pomognu u plaćanju računa.

Glas Srpske
Foto – ilustracija