cjb prijedor-davanje krvi (2)U akciji dobrovoljnog davalaštva krvi Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u Prijedoru je najdragocjeniju tečnost dalo 50 policijskih službenika Centra javne bezbjednosti Prijedor.

U prvoj takvoj humanitarnoj akciji ove godine, provedenoj 1. i 2. aprila, krv je darovalo 70 policijskih službenika, saopšteno je iz CJB Prijedor.

Akciju dobrovoljnog davalaštva krvi organizovao je MUP Srpske, a provedena je širom Srpske 5. i 6. avgusta, s ciljem da se popune rezerve zaliha krvi Zavoda za transfuzijsku medicinu u ljetnoj sezoni.

Svi zdravstveno osigurani davaoci u Republici Srpskoj imaju pravo na dva dana plaćenog odsustva s posla za svako davanje, svako od njih oslobođen je plaćanja participacije u zdravstvu godinu dana nakon posljednjeg davanja, dok su svi koji imaju više od deset darivanja trajno oslobođeni plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge.

Optimalno davalaštvo bilo bi kada bi pet odsto stanovnika bili davaoci. U prijedorskoj regiji taj procenat je 2,5. Prilikom svakog davanja, krv se testira na hepatitise B i C, na sidu i na sifilis.

Zdravi muškarci krv mogu davati četiri puta godišnje – svaka tri mjeseca, a zdrave žene tri puta godišnje – svaka četiri mjeseca. Kada bi svaki muškarac davao krv samo jednom godišnje, a svaka žena samo jednom u dvije godine, zalihe krvi nikada ne bi došle u krizu.

SRNA