sud-bih-7Advokat Ranko Dakić zatražio je u završnoj riječi pred Sudom BiH oslobađajuću presudu za Mitra i Radeta Vlasenka i Dragu Končara, koji su optuženi za zločine na području Prijedora 1992. godine.

Dakić je ocijenio da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice koja Mitra i Radeta Vlasenka, te Dragu Končara tereti da su 26. maja 1992. godine učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća u Kozarcu u opštini Prijedor, nakon čega su grupu civila odveli do kuće Mitra Vlasenka gdje su zlostavljani, a potom su muškarci iz te grupe odvedeni u logore Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Svu trojicu optužnica tereti da su 4. juna 1992. godine tokom pretresa u Kozarcu pronašli grupu od osam civila koja se krila u jednoj kući, a zatim ih ubili.

Dakić kaže da Tužilaštvo nije navelo da do sukoba u Kozaruši dolazi nakon napada na vojnu kolonu JNA u Jakupovićima, prenosi Birn.

On je naveo da je svjedok Nijaz Bešić rekao da je i sam držao straže, kao i stanovnici Kozaruše, dok je Vlado Krčovski ukazao da su na ovom području postojali Teritorijalna odbrana /TO/, rezervni sastav policije, te “Zelene beretke”.

Prema riječima odbrane, svjedok Petar Končar potvrdio je da su u proljeće 1992. godine pogoršani odnosi između Bošnjaka i Srba, te da su Bošnjaci bili naoružani.

sud-bih-5“Rade Vlasenko nije odlučivao da li će biti rata, niti na koji način će se odvijati”, rekao je Dakić, dodajući da smatra da Tužilaštvo nije dokazalo da je postojao široki i sistematični napad.

Govoreći o ubistvu osam civila, odbrana je navela da iz materijalnih dokaza proizilazi da niko od tih ljudi nije bio civil i da nije poginuo 4. juna 1992. godine.

Dakić je dodao da je svjedok S-1 na suđenju izjavio da je vidio čin strijeljanja, a u izjavi Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ rekao da je to čuo od komšije.

Govoreći o ubistvu Midhada Mahmuljina, odbrana je ukazala na izjave svjedoka Vlade i Slavice Krčovski koji su rekli da imaju saznanja da je Mahmuljina ubio izvjesni Mile Fuštar.

Odbrana je navela da se optuženom ne može suditi po Krivičnom zakonu BiH, jer nije blaži po počinioca.

Završne riječi odbrane trećeoptuženog Drage Končara planirane su za 15. novembar.

SRNA