rtvpd-donacija-muzilica-1Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić uručio je danas ženama iz 18 poljoprivrednih gazdinstava sa područja Prijedora uređaje za mužu krava u okviru projekta rodno odgovornog budžetiranja, a s ciljem poboljšanja položaja žena na selu.

“Posebno mi je drago da su ovdje uglavnom mlađe žene, žene u punoj radnoj snazi, a za nas je značajno da su se one opredijelile da žive i rade na selu, u štali, na njivi, jer danas, kada svi sanjaju neki dolazak u grad, evo, one su pokazale da ima i suprotnih primjera, da ostaju na svojim imanjima i da se na imanjima može raditi i solidno zaraditi”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

Šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede grada Prijedora Tatjana Marić rekla je da je vrijednost doniranih muznih uređaja 17.500 KM, da je prvobitno planirana nabavka 15 aparata, ali da se zbog količine narudžbe sa dobavljačem postigao dogovor o još tri muzilice.

rtvpd-donacija-muzilica-2“Ovo je prvi put da se provodi ovaj projekat i nadam se da su korisnice zadovoljne jer su ostvarile pravo na muzne uređaje koji će im omogućiti da racionalnije koriste vrijeme i da ostvare dodatni prihod”, dodala je Marićeva.

Nataša Karajica iz Donjih Garevaca i Merima Bešić iz Kozarca poljoprivredom se bave od 2004. godine. Nataša ima 50 muznih grla i dnevno isporuči 550 litara mlijeka mljekari “Mlijekoprodukt”, a Merima ima 25 grla i dnevno isporuči 130 litara mlijeka mljekari “Megle”. Žene su zahvalile gradu i donatorima na vrijednoj donaciji za koju kažu da će im ubrzati i olakšati posao.

Skupština grada Prijedor prošle godine usvojila je akcioni plan za rodno odgovorno budžetiranje. Organizacije UN žene /UN women/ je gradu Prijedoru, kao lokalnoj zajednici u kojoj je sprovedena druga faza projekta “Rodno odgovorno budžetiranje”, darovala 36.000 KM i nadležna komisija odlučila je da pola tog novca ide za unapređenje ženskog sporta, a pola u poljoprivredu.

Međunarodna organizacija UN žene i Misija OEBS-a u BiH ranije su odale priznanje gradu Prijedoru i opštinama Lukavac, Odžak i Šamac koje su počele proces primjenjivanja rodno odgovornog budžetiranja.

Rodno odgovorno budžetiranje predstavlja metodologiju planiranja, programskog djelovanja i budžetiranja koja doprinosi većoj ravnopravnosti polova i ostvarenju ljudskih prava žena.

SRNA – RTV Prijedor