srna-sastanak-pavic-tegeltija-1Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da će nove pravosudne institucije okružnog nivoa – sud, privredni sud i tužilaštvo, koje bi u Prijedoru trebalo da počnu funkcionisati 1. januara, privremeno biti smještene u zgradi “Pošta Srpske”, a da će trajni smještaj dobiti šest do sedam mjeseci nakon toga.

“U Ministarstvu finansija, odnosno budžetu /Republike Srpske/ ima milion maraka ostavljenih za finansiranje upravo ovih institucija i to je početni kapital s kojim će se krenuti u opremanje novog prostora ovih institucija”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa ministrom finansija u Vladi Republike Srpske Zoranom Tegeltijom.

On je dodao da se sa već obezbijeđenim dijelom sredstava, a prije usvajanja budžeta, kreće u rješavanje pitanja trajnog smejštaja novih institucija u Prijedoru, reprezentativnih i za Republiku Srpsku i za grad.

Pavić je najavio da će predstavnici Ministarstva pravde Republike Srpske sutra u Prijedoru još jednom pregledati sve ponuđene objekte koji bi mogli biti trajno rješenje za smještaj sudova i tužilaštva.

srna-sastanak-pavic-tegeltija-2Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija rekao je da ovo ministarstvo treba da u pripremi budućeg budžeta planira sredstva za prostor i opremanje institucija pravosuđa.

“Naše stanovište je da to Vlada treba da uradi zajedno sa gradom Prijedor, da Vlada obezbijedi najveći ili gotovo sav iznos sredstava, dio da obezbijedi grad Prijedor i da grad bira lokaciju za institucije”, rekao je Tegeltija.

On je ocijenio da je Prijedor odličan posao napravio sa promjenom energenta u “Toplani”, da je prijedorska “Toplana” sada u “dobroj kondiciji”, da obaveze ovog preduzeća prema budžetu Republike Srpske nisu još definisane, ali da će biti u narednom kratkoročnom periodu.

SRNA