blic-prijedorski-penzioneri-1Zbog teškog socijalnog i materijalnog položaja penzionera povećala se i stopa smrtnosti najstarijih stanovnika Prijedora, tvrde iz gradskog Udruženja penzionera.

– Stopa smrtnosti naših članova drastično je povećana jer su prošle godine u Prijedoru umrla 634 penzionera, a do kraja ove godine taj broj preći će 700 osoba. To dovoljno govori u kakvim uslovima žive naši članovi – ističe predsednik Udruženja penzionera Prijedora, Slobodan Brdar.

Od 14.500 penzionera na području grada Prijedora, oko 7.000 je u stanju socijalne potrebe. Pomoć, i to najčešće jednokratnu novčanu, penzioneri svakodnevno traže od udruženja. Ona iznosi od 50 do 100 maraka i dodeljuje se najugroženijima, onima kojima je potreban novac za nabavku lekova i hrane.

– Iz budžeta grada Prijedora dobijemo 220.000 maraka. Od toga 130.000 utrošimo na jednokratnu novčanu pomoć, dok je 90.000 potrebno za banjsko i klimatsko lečenje naših članova – kaže Brdar.

Povećanje penzija Prijedorčani traže godinama. Oko 50 odsto njih ima penzije do 250 maraka, dok najveće u iznosima oko 1. 600 maraka dobija svega pet penzionera.

blic-prijedorski-penzioneri-2– Mi tražimo i očekujemo povećanje penzija i od Udruženja penzionera RS i od Vlade RS. Novac za veće penzije mogao bi se obezbediti uštedama u javnoj potrošnji, a drugi način je povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje – smatra Brdar.

U toku je nabavka ogreva za penzionere koji ga posredstvom udruženja plaćaju u šest jednakih rata i tu pogodnost najstariji Prijedorčani mogu i ovih dana da iskorite. Oko 200 penzionera, koji nemaju centralno grejanje, na ovaj način nabave drva.

Od 14.500 penzionera na području grada Prijedora, njih 13.233 su članovi Udruženja penzionera. Od članarine koja iznosi tri marke, isplaćuju se troškovi sahrane porodicama umrlih penzionera.

– Ova pomoć iznosi 500 maraka, a penzioneri isto toliko dobiju i od Fonda PIO, tako da je to ukupno 1.000 maraka, koliko je i najmanje potrebno u ovom nesrećnom slučaju – kaže Brdar.

Turističke posete

Prijedorski penzioneri često organizuju kolektivna druženja, jer kažu da tako zaborave na surovu realnost. Ove godine organizovane su 22 posete značajnijih turističkih mesta.

Blic.rs