mondo-kosici-sa-djecomRoditeljstvo je posebna vrsta sreće, ispunjenosti zadovoljstva ali i odgovornost i obaveza. Dok neki parovi “sasvim prirodno” i brzo, drugi na potomstvo moraju čekati i (ili) potražiti pomoć medicine.

Svi znamo za izreku “djeca su najveće bogatstvo” ali nekim parovima put do svog “blaga” malo je teži, dugotrajniji, praćen bolnim iskustvom i brojnim razočarenjima.

Svoje iskustvo za MONDO podijelio je bračni par iz Prijedora koji je potomstvo dočekao poslije 17 godina zajedničkog života. Nakon nespješnog pokušaja liječenja steriliteta Bojana i Milenko Kosić odlučili su se na vantjelesnu oplodnju.

“Kada se upustite u ovaj postupak morate biti spremni na sve. Pored ogromnog strpljenja potrebna je podrška najbližih, veliko životno iskustvo i naravno novac”, rekla nam je Bojana koja je nakon mnogih peripetija na svijet donijela blizance Sofiju i Ratka.

Poslije neuspješnog liječenja u Sloveniji, ovaj bračni par odlučuje se za vještačku oplodnju u Banjaluci. Kosićeva je zbog vantjelesne oplodnje imala hiperstimulaciju jajnika što je prouzrokovalo gušenje i nakupljanje tečnosti u organizmu. Poslije izvršene punkcije pluća i urađenih nalaza saznaje da je trudna.

“Kada je suprug došao u posjetu nisam mu saopštila vijest, već sam to uradila kad je otišao. Poslala sam mu sms poruku: ako preživi mama, postaceš tata”, priča Bojana.

Kako komplikacijama nije bio kraja ova hrabra žena upućena je u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci na dalje pretrage i praćenje trudnoće.

“Dobijala sam razne dijagnoze, upućivali su me u Beograd, ali nisam odustajala”, rekla nam je Bojana koja se nakon nepunih devet mjeseci porodila carskim rezom bez većih komplikacija.

Pošto je na svom putu za potomstvo provela više vremena u bolicama nego kući, Bojana želi svim doktorima i medicinskom osoblju, a posebno doktorki Dani koja joj je vodila trudnoću da se zahvali na korektnom i profesionalnom odnosu.
“Ratko je mlađi pet minuta i malo teži od sestre, ali su oboje napredne, zdrave i vesele bebe”, rekla nam je ova ponosna žena koja se savršeno snašla u ulozi majke.

Iako su prošli “sito i rešeto” na pitanje znatiželjnih prijatelja, komšija i rodbine da li planiraju još djece, Bojanin suprug odgovara: “Kojim povodom dolazili ove, dođite i sljedeće godine, jer djece nikad nije previše”.

Bojana i Milenko drugim parovima koji su u sličnoj ili istoj situaciji poručuju da ne odustaju od svojih namjera, kao i da se naoružaju vjerom i strpljenjem.

Neplodnost je “bolest” reproduktivnog sistema definisana kao odsustvo kliničke trudnoće nakon dvanaest ili više mjeseci redovnih nezaštićenih odnosa.

Statistički podaci govore da je u podjednakom procentu uzrok neplodnosti kod žena i muškaraca, a postoje i takvi slučajevi gdje je uzrok infertiliteta i kod oba partnera.

Mogućnost koja parovima stoji na raspolaganju u slučaju steriliteta je vantjelesna oplodnja. U Republici Srpskoj još uvijek nema zakona koji reguliše ovu oblast, ali je podzakonskim aktima definisano da žene imaju pravo na dva besplatna pokušaja vještacke oplodnje.

Fond zdravstvenog osiguranja RS u cjelosti finansira dva postupka oplodnje ženama do 41 godine starosti, dok ženama od 41 navršene godine do 42 godine ova ustanova finansira 50 posto troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, FZO RS u cjelosti refundira troškove.

U Srpskoj je pružanje usluge vantjelesne oplodnje osiguranicima FZO RS zaključen sa privatnom zdravstvenom ustanovom iz Banjaluke koja je za sada jedina u entitetu u kojoj se može raditi vantjelesna oplodnja. Jedna procedura takve oplodnje košta oko 5.500 KM.

Mondo.ba