takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-1Sajam inovacija i međunarodno takmičenje srednjih škola u programiranju Lego robota u Prijedoru su danas okupili oko stotinu učesnika iz Slovenije, Srbije i BiH.

Aktivnosti učenika srednjih škola iz Velenja, Prijedora, Teslića, Tešnja, Kragujevca i Zaječara organizuje Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” uz finansijsku podršku grada Prijedora i američke Ambasade u BiH.

“Očekivali smo i takmičare iz Bugarske i Hrvatske, ali smo bili uskraćeni za finansijska sredstva. Plan nam je za iduću godinu da dobijemo i ekipe iz tih zemalja”, rekla je novinarima u Prijedoru Milena Gnjatović Simatović iz Agencije “PREDA-PD”.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić rekla je da grad Prijedor prati savremene tokove u školstvu i pomaže srednje i osnovne škole i da nikad ne izostaje podrška grada, posebno kada je riječ o inovacijama, a da su škole to i zaslužile jer sa svih takmičenja donose vrijedna priznanja.

takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-2“Sajam inovacija i takmičenje u programiranju Lego robota doprinose i inoviranju nastavnog programa, što je vrlo važno u današnjim tehnologijama kada je svijet otišao daleko, a mi ostali, zastali, pa sad pokušavamo velikim koracima to da stignemo. Ovim mladim ljudima zaista treba pomoći, treba da ostanu u Prijedoru i da svojim znanjem doprinesu razvoju ovog grada”, rekla je Babićeva i dodala da će grad i ubuduće na isti način pomagati i inovacije i takmičenja i srednjih i osnovnih škola.

Profesor Mješovite srednje škole iz Tešnja Mujo Zeničanin rekao je da su učenice ove i prijedorske Mašinske škole u zajedničkom projektu “NJu ejdž” pod pokroviteljstvom američke Ambasade napravile inovaciju namijenjenu za kolektivne smještaje starijih lica.

“To je sistem za komunikaciju soba sa softverskim interfejsom koji dobija signale iz soba. Pritiskom na taster u sobi dobija se signal gdje je poziv i odgovara se na taj poziv. Može se u realnom okruženju implementirati, ali su za to potrebna malo veća sredstva”, rekao je Zeničanin.

takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-3Katarina Veljković iz Prve kragujevačke gimnazije rekla je da u takmičenju u programiranju Lego robota učeničke ekipe treba da urade po tri zadatka, i to iscrtavanje oblika, kretanje robota kroz lavirint i sakupljanje predmeta sa terena.

“Sa Prijedorom sarađujemo već dvije godine, a u Srbiji imamo ovakvo takmičenje već četiri godine. Iskustva su odlična i učenici svake godine sve više napreduju”, dodala je Veljkovićeva.

Sajam inovacija i takmičenje u programiranju Lego robota, koji se danas i sutra održavaju u gradu na Sani, kombinacija su dva projekta koje je Agencija “PREDA-PD” započela prije nekoliko godina u saradnji sa gradom Prijedor i prošle godine u saradnji sa školom iz Tešnja, a sve s ciljem unapređenja srednjoškolskog obrazovanja, modernizacije nastavnog procesa i što šire upotrebe savremenih hardverskih i softverskih alata u nastavi.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-4 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-5 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-6 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-7 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-8 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-9 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-10 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-11 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-12 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-13 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-14 takmicenje-lego-roboti-prvi-dan-15