pavicMada se prije dva dana, mimo očiju javnosti sastao sa predsjednikom RS i liderom SNSD Miloradom Dodikom, Pavić uvjerava da nije bilo riječi o mogućim „osvježenjima“ u Vladi RS.

“Povremeno se nađem sa Dodikom, možda rjeđe nego što bi trebalo, kako bi razgovarali o opštim pitanjima u RS. Nismo uopšte razgovarali o rekonstrukciji Vlade. Još se u koaliciji o tome ne razmišlja”, uvjerava Pavić.

Zadovoljni ste radom ministara DNS?

-Jesam. Mislim da dobro rade svoj posao. Vremena su teška, neki su u težem položaju, ali to je posao. Suočavaju se sa teškim temama, koje se neće još godinama rješiti, kao što je pitanje jezika i tome slično.
Spekuliše se da biste se na izborima 2018. mogli kandidovati za predsjednika RS.
To su kalkulacije nekih ljudi. Lično nemam ambicija, bilo kakvih. Ipak, kada se radi o takvim stvarima onda ne odlučuje pojedinac, već stranka ili stranke u koaliciji. To je daleko vrijeme i o tome sada govoriti je preuranjeno.

Poslije lokalnih izbora bilo je pritužbi iz SNSD da ih je DNS „izigrao“ u pojedinim opštinama. Da li stoje te kritike?

-Imali smo dogovor za veliki dio opština i išli smo zajednički. Rezultat uspjeha koalicije je upravo u zajedničkom nastupu. Jedan broj kritika nije opravdan. Tu nisu zadovoljeni lični ciljevi i onda se najlakše opravdati tako da prebacite teret odgovornosti na nekoga drugog. Možda, negdje ima i opravdanih kritika. Imam i ja isto tako pritužbi, ali to se ne odražava globalno na funkcionisanje koalicije na nivou Republike, što je najbitnije.

Naredne sedmice će se u NS RS naći izmjene Zakona o praznicima u RS, kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH, ali i uvažio rezultat referenduma. Koji će biti prijedlog?

-Prijedlog još nije došao ni do Vlade ni do lidera stranaka. Rasprava je još uvek na nivou eksperata, koji traže rješenje koje bi zadovoljilo i referendum i odluku Ustavnog suda BiH. Nadam se da će stručnjaci naći rješenje koje će biti zadovoljavajuće.

O „Ljubiji“

Kada će prodaja RŽR „Ljubija“ biti na dnevnom redu NS RS i kakav će biti stav DNS o tome?

-Pojedinci su željeli da prodaju rudnika zloupotrebe u predizbornoj kampanji, ali im se to obilo o glavu, jer su iznosili neistine i kalkulacije, uopšte ne gledajući naše zakonodavstvo i ne gledajući kakav ugovor su oni potpisali sa „Mitalom“. Za sada imaju dvije ponude i Vlada još nije izašla sa prijedlogom. Cilj Prijedora i DNS je samo jedan – da se oživi rudnik „Ljubija“ i da se u njemu zaposle ljudi. Nas ne interesuje ni cijena koja će se postići, ni bilo šta drugo, nego samo da rudnik dođe u ruke nekoga ko će se baviti rudarenjem.

Dug porodici

Niste se željeli ponovo kandidovati za gradonačelnika Prijedora. Da li se povlačite iz politike?

-Nisam se kandidovao za gradonačenika, jer želim da ostatak života posvetim porodici i sebi. Radim mnogo godina i porodica je često trpila zbog toga. Sada želim da joj vratim dug. Drugi razlog je što smo u Prijedoru napravili dobar sistem i odnos sa koalicionim partnerima, gdje se pokazalo da će to i dalje dobro funkcionisati i nije bilo razloga da više ostajem tu. Još sam predsjednik DNS. Iduće godine imamo unutarstranačke izbore, a do tada ću razmisliti šta ću da radim.

EuroBlic