rtrs-rekonstrukcija-prosirenje-vodovodne-mrezeU Prijedoru je u toku rekonstrukcija i proširenje vodovodne mreže na području grada i prigradskih naselja čija je vrijednost oko četiri miliona maraka.

Ovim projektom obuhvaćeno je dvanaest naselja, a na vodovodnu mrežu biće priključeno oko hiljadu novih korisnika.

Radovi se finansiraju zahvaljujući donatorskim i kreditnim sredstvima Evropske investicione banke, uz 15 odsto učešća građana i lokalne zajednice.

Rok za završetak radova je april naredne godine.

Dotrajala vodovodna infrastruktura u više prijedorskih naselja zamijenjena je novom i savremenijom. Radovi na rekonstrukciji mreže koji traju skoro godinu dana privode se kraju u naseljima Urije, Čirkin Polje i Gašića Naselje. Do sada je urađeno mnogo toga, a Prijedorčani su zadovoljni kvalitetom vodosnabdijevanja.

Jedno od prijedorskih naselja koja su dobila novi vodovodni sistem jeste i izbjegličko naselje Donji Orlovci. Mještani kažu raduje ih konačna izgradnja vodovodnog sistema, ali ne i cijena priključka.

– Vodovod je svakako dobar, dobrodošao, međutim, ovaj narod je jako siromašan. Nema on to čim isplatiti. Svako bi htio, nije niko lud da nema čistu i pitku vodu, svi imamo neke bunare koji su katastrofa, priča Drago Knežević iz Donjih Orlovaca.

– Po svemu sudeći, mi nismo u stanju da platimo to, saglasan je i Dušan Ris.

U okviru ovog projekta biće izgrađeno ukupno 60 kilometara vodovodne mreže sa oko tri hiljade priključaka.

– On se sastoji iz 12 zasebnih cjelina od kojih je već sedam završeno u potpunosti. Ostalo još završno hidrauličko ispitivanje i dezinfekcija, i onda ide prespajanje tipa Raškovac, kompleno 650 priključaka, pojašnjava Dragan Stamenić, rukovodilac Službe za razvoj i ekologiju vodovoda Prijedor.

Radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u Prijedoru dio su projekta „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“, čija je vrijednost stotinu miliona evra.

Prijedorski Vodovod zadužen je za izradu projekta, a izvođač radova je banjalučko preduzeće „Hidro kop“.

RTRS