kuprs-finaleFudbaleri prvoligaša Republike Srpske, Rudar-Prijedora, biće znatno oslabljeni u finalnoj utakmici 21.izdanja Kupa Republike Srpske u Bijeljini, protiv branioca trofeja Radnika.

Šef stručnog štaba Darko Nestorović uigravao je donedavno ekipu sa Borislavom Topićem i Dragoslavom Stakićem, prvopomenuti je napustio klub i prešao u redove prvoligaša FBiH, bihaćkog Jedinstva, dok je Stakić bio nezadovoljan i namjeravao da ode, da bi se pred polazak na ovaj okršaj predomislio, produžio vjernost i odradio posljednji trening u Ljubiji.

S obzirom da su kasno registrovani izostaće novajlije Milenko Devušić i Čedomir Ćulum.

Ipak, za zeleno-crne najveći hendikep svakako predstavlja činjenica što pravo nastupa, zbog suspenzije iz prošle sezone, nema i jedan od najboljih prvotimaca, ofanzivni vezista Vedran Kantar.

Dobre partije u četiri provjere u pripremnom periodu u kojima Prijedorčani nisu primili gol daju im pravo na nadu, a motiva će sigurno imati u duelu sa članom Premijer lige BiH.

-U situaciji kada ćemo se Bijeljincima suprotstaviti u oslabljenom sastavu, sa mladim igračima, Radnik je veliki favorit na svom terenu. To, međutim, ne znači da idemo u Semberiju sa „bijelom zastavom“. Kup Republike Srpske svima koji smo u fudbalu treba da je najdraže takmičenje, a samim tim da uvijek postoji ogroman motiv kako bi se osvojio. Naravno i da se njeguje kult značaja trijumfa u njemu. Dva puta sam Rudar-Prijedor vodio u polufinalu, jednom zvorničku Drinu, a ovo mi je prvo finale na klupi. Uvjeren sam da ćemo pružiti maksimum želje i borbenosti da podignemo pobjednički pehar – istakao je Nestorović, koji je prije dvije godine vratio Radnik u elitnu bh. konkurenciju.

Za razliku od domaćina kojem se pruža da treći put pobijedi u eminentnom nadmetanju, (Bijeljinci su trijumfovali i 2010.godine) „rudarima sa Sane“ je ovo treće finale, a u prethodna dva nisu bili uspješni.

U čuvenom iz 1995.godine poklekli su u odmjeravanjima snaga protiv banjalučkog Borca (2:2 u Prijedoru i 2:3 u Banjaluci pred više od 20 hiljada gledalaca, kada je Milorad Bilbija u posljednjim trenucima odlučio pobjednika), a 2006.godine u jednom meču poraženi su od Slavije iz Istočnog Sarajeva rezultatom 2:3.

U ovogodišnjem pohodu u šesnaestini finala eliminisali su kod kuće Borca penalima (5:3) poslije remija u regularnom toku (1:1), u osmini finala slavili u Doboju nad Slogom (1:0), u četvrtfinalu na gostovanju u Srebrenici, takođe sa minimalnih 1:0 bili bolji od Gubera i u polufinalnim okršajima potvrdili superiornost protiv Tekstilca (2:0 u Derventi i 2:1 pred svojim navijačima).

– Ogromna je čast biti učesnik svetkovine zvane Kup Republike Srpske. Učinićemo sve da pružimo maksimum protiv realno gledano rivala kome pripada uloga favorita. Nećemo se unaprijed predavati, a ima li većeg izazova, nego biti svjestan saznanja da, ukoliko priredimo iznenađenje, ostajemo upisani u klupskoj istoriji kao prvi osvajači Kupa RS za Rudar-Prijedor. Prethodnim generacijama to nije uspjelo, pa neka treća, po narodnoj bude sreća -optimista je, kao i uvijek, Nebojša Šodić, jedan od najiskusnijih, koji je poslije igranja u Austriji prošlog proljeća branio boje upravo Radnika.

Manje-više sastav bi trebao da bude poznat, a ostaje da se vidi da li će priliku dobiti Ajdin Redžić, koji se nameće svojih igrama, a dokazao se u mlađim kategorijama golovima ili pak dojučerašnji junior, zahvalan na sredini terena i u defanzivnim zadacima, ali i kreaciji napada, Saša Pušac, mada nije isključeno da Nestorović izvuče „keca iz rukava“, pa povjerenje ukaže nekom „trećem“ mladiću.

Tako je bilo na turniru „Gradiška 2014“ gdje je Nemanja Marić zaigrao kraj lijeve aut-linije i u potpunosti opravdao povjerenje.

Nema sumnje i TV kamere Radio Televizije Republike Srpske još više svakog od njih natjeraće da pokažu svoje potencijale.

Za Rudar-Prijedor će najvjerovatnije zaigrati: Kozić, Šodić, Saničanin, Pekija, Stakić, Mirković, Đokić, Mikić, Radoja, Pušac (Redžić), Kojić pod trenerskom „palicom“ Darka Nestorovića.

N. Đerić/A. Drakulić