cjbpd-pres-oktobarCentar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor za devet mjeseci ove godine zabilježio je 776 krivičnih djela, među kojima je krađa električne energije imala dominantan porast u odnosu na isti period lani.

“U strukturi krivičnih djela, 96 ili 12 odsto odnosi se na krađu električne energije, a lani su u istom periodu bila 34 takva djela”, rekao je načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ovaj Centar je u posmatranom periodu nadležnim tužilaštvima podnio 711 izvještaja protiv 705 lica.

Ivanić je naglasio da raste procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu, koja je ove godine dostigla 84 odsto.

“Rasvijetljenost krivičnih djela protiv života i tijela u ovoj godini je 100 odsto. Povratnici u činjenju krivičnih djela ove godine su u padu za 18 odsto, dok je broj maloljetnih počinilaca krivičnih djela identičan kao i prošle godine i iznosi 23”, naveo je Ivanić.

On je istakao da u ovoj godini nije bilo evidentiranih krivičnih djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Evidentirana su 463 prekršaja javnog reda i mira ili za 20,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, među kojima je samo jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u kojem je učestvovalo pet lica, ali je prošao bez većih posljedica.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja zabilježeno je 18.427 prekršaja ili za 11,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, što je u prosjeku 68 prekršaja dnevno.

Ukupno je evidentirano 665 saobraćajnih nezgoda, od kojih četiri sa smrtno stradalim licima. To predstavlja umanjenje za 69 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period kada je bilo 13 saobraćajnih nesreća sa poginulima.

“Dokle god imamo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, ne možemo biti zadovoljni sa stanjem bezbjednosti saobraćaja, ali statistički podaci pokazuju da je stanje u ovoj oblasti unaprijeđeno i bolje”, istakao je Ivanić.

Ivanić je dodao da je to rezultat planskih, prije svega, preventivnih aktivnosti, te da se “nije bježalo” ni od represivnih mjera.

Prema njegovim riječima, svaki vikend se u Prijedoru provodi akcija pojačane kontrole u saobraćaju sa akcentom na brzinu vožnje i na vožnju pod dejstvom alkohola.

On je pozvao vlasnike oružnih listova kojima je istekao rok važenja, a kakvih je na području CJB Pirjedor između četiri i pet hiljada, da ih zamijene do kraja godine jer su u protivnom predviđene kazne od 1.200 do 1.500 KM i zaštitna mjera oduzimanja oružja i municije.

SRNA