os-jovan-cvijic-dan-zdrave-hrane-1Međunarodni dan (zdrave) hrane utemeljen je 1979. godine od zemalja članica Organizacije za prehranu i poljoprivredu.

Danas se obilježava u preko više od 150 zemalja svijeta, a drugu godinu zaredom obilježen je i u JU Osnovna škola „Jovan Cvijić“ Brezičani, u područnoj školi u Čejrecima.

-U vrijeme brzog tempa života i periodu sve češćeg konzumiranja brze hrane, važno je da se podsjetimo na pravilnu ishranu. Dok je u svijetu čest problem neuhranjenost, na našim prostorima veći problem predstavlja gojaznost u svim uzrasnim dobima što je najčešće posljedica nepravilne ishrane – rekla je Olivera Brdar Mirković, direktorica škole.

Ona je dodala da je cilj ove manifestacije bio da se podsjetimo na značaj konzumiranja domaćih/zdravih proizvoda čime želimo osvijestiti učenike i roditelje da je zdravije pojesti domaći proizvod, voće ili povrće nego grickalice ili fabričke proizvode i slatkiše.

os-jovan-cvijic-dan-zdrave-hrane-2-Manifestacija posvećena Danu hrane bila je sadržajna. Učenici Područne škole u Čejrecima su pripremili kratak kulturno-umjetnički program putem koga su recitacijama, pjesmom, plesom i igrokazima na zanimljiv način dali savjete o pravilnoj ishrani. Nakon toga su se svi prisutni uključili u zajedničku radionicu pravljenja zdravog obroka, a za kraj je uslijedila degustacija svih proizvoda koje su pripremali roditelji i nastavnici – rekla je učiteljica Marina Knežević.

Inače, na bogatoj trpezi se našlo svega – od pogače, kukuruze, preko pita i kiflica, do raznih vrsta kolača i kuglofa.

Ova manifestacija je jedna u nizu manifestacija koje su predviđene Razvojnim planom OŠ „Jovan Cvijić“ Brezičani čiji je primarni cilj intenziviranje saradnje porodice i škole.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

os-jovan-cvijic-dan-zdrave-hrane-3 os-jovan-cvijic-dan-zdrave-hrane-4 os-jovan-cvijic-dan-zdrave-hrane-5 os-jovan-cvijic-dan-zdrave-hrane-6