rtvpd-skola-rasavci-1Područno odjeljenje Rasavci Osnovne škole “Dositej Obradović”, za razliku od mnogih seoskih škola, ne kuburi s manjkom učenika, već sa veoma lošim stanjem školskog objekta, koji je teško smjestiti u 21. vijek. Za školu izgrađenu 1912. godine, kao da je vrijeme stalo.

Dotrajala stolarija, krov koji prokišnjava, malter koji otpada i oguljena fasada, realnost je u koju svaki dan gleda 57 učenika od prvog do petog razreda.

Roditelji ne kriju brigu za bezbjednost svoje djece.

– Od 2011. godine obraćali smo se direktoru, Gradu, resornom ministarstvu. Ministarstvo nam dosad nije uputilo ni jedan odgovor na naše zahtjeve. Gradska uprava Prijedor uradila je svu potrebnu dokumentaciju za projekat sanacije, ali škola je u nadležnosti Ministarstva prosvjete. Mi se bojimo za bezbjednost naše djece – rekla je Gorana Stupar, predstavnik roditelja i član Školskog odbora.

rtvpd-skola-rasavci-2– Pet godina obećavaju da će renovirati školu, međutim, od toga nema ništa. Od uprave Škole saznali smo da je građevinska inspekcija obišla teren, ali ne slažemo se da su djeca bezbjedna, tamo gdje se plafoni ruše, ne može biti bezbjedno – rekla je Radenka Plavšić, roditelj.

Direktor Osnovne škole “Dositej Obradović” Stevica Džogazović istakao je da je u Rasavcima jedna od najvećih prijedorskih područnih škola sa najvećim brojem učenika, ali i najlošijim stanjem školskog objekta.

Nakon problema s najezdom zmija 2008. godine, koji je, uz finansijsku pomoć resornog ministarstva, riješen kompletnom sanacijom podova, najnoviji izazov pred đake, zaposlene i upravu Škole donijele su obilne kiše u septembru koje su bile previše za stari krov.

– S obzirom da se radi o veoma starom objektu koji nema ploču nego trsku i malter, došlo je do prokišnjavanja i otpadanja dijela maltera na pojedinim mjestima u samoj školi, u hodniku i jednoj od učionica. Istog dana, građevinska inspekcija je izašla na teren i obišla objekat, nakon čega su me usmeno obavijestili da objekat ne ugrožava bezbjednost učenika i zaposlenih. Očekujemo i pisani zapisnik. Škola je preduzela sve mjere da zaštiti đake i radnike. Izolovali smo dio zgrade u kome je otpao malter sa plafona, tako da tu nema nikakvog kretanja. Na mjestima gdje je došlo do curenja vode kroz elektroinstalacije, isključili smo električnu energiju, sve u cilju sigurnosti djece i zaposlenih. Naš sledeći korak biće ono što nam svojim zapisnikom naloži građevinska inspekcija – rekao je Džogazović.

rtvpd-skola-rasavci-3Grad Prijedor nije nadležan za škole, posebno za osnovno obrazovanje, ali je upoznat sa stanjem Područnog odjeljenja Rasavci, rekla je Ljiljana Babić, načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti. Ona je podsjetila da je Grad, u više navrata, konkurisao sa projektom sanacije, pa čak i izgradnje ove škole kod raznih donatora.

– Još uvijek nemam povratnu informaciju da li će neko prihvatiti da to uradi. U saradnji sa direktorom i roditeljima išli smo i ka Ministarstvu prosvjete i kulture RS. Ni tu nemamo još povratnu informaciju, ali Grad će, svakako, pomoći koliko može. U slučaju potrebe, nije isključeno da organizujemo prevoz učenika iz Rasavaca na nastavu u centralnu školu u Prijedoru, o trošku Grada, kao što smo uradili sa đacima iz Tukova nakon katastrofalnih poplava – rekla je Babićeva.

Na naš dopis u vezi sa stanjem škole u Rasavcima, dobili smo odgovor iz resornog ministarstva u kome se navodi: “Ministarstvo prosvjete i kulture RS upoznato je sa uslovima rada u Područnom odjeljenju Rasavci Osnovne škole ‘Dositej Obradović’ u Prijedoru. Škola se obraćala sa zahtjevom za sanaciju i Ministarstvo čini sve da obezbijedi sredstva za ove namjene u saradnji sa donatorima. Ministarstvo redovno ulaže u poboljšanje uslova školovanja svih učenika u Republici Srpskoj. U obrazovne ustanove na području Prijedora, u proteklom periodu, uloženo je oko 5,3 miliona KM”, navodi se u odgovoru iz Odjeljenja za informisanje ovog ministarstva.

RTV Prijedor

rtvpd-skola-rasavci-6 rtvpd-skola-rasavci-7 rtvpd-skola-rasavci-4 rtvpd-skola-rasavci-5