srna-odlikovanja-poginuli-borci-1Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović i načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić uručili su danas odlikovanja porodicama za 10 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Novog Grada i pet iz Prijedora.

Medalje zasluga za narod uručene su na osnovu Ukaza predsjednika Republike Srpske povodom 15. septembra Dana poginulih i nestalih Republike Srpske.

Mitrović je rekao da današnji čin ukazuje kolika je obaveza svih institucija u Republici Srpskoj, posebno onih koje predstavljaju ove kategorije.

“Moramo završiti ovaj zadatak koji smo počeli 2012. godine u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske. Ovo je humani i moralni čin jer je to jedino preostalo porodicama kao jedna satisfakcija, zahvalnost društva, da pokažemo pažnju i poštovanje prema žrtvi onih koji su svoje živote ugradili u stvaranje Republike Srpske, jer slobodu uživamo zahvaljujući njima i svima koji su se borili”, rekao je Mitrović.

srna-odlikovanja-poginuli-borci-2On je istakao da je do sada posthumno odlikovano skoro 2.000 boraca, te očekuje da će preostalih nekoliko hiljada biti odlikovano u narednih četiri-pet godina.

Rajilićeva je rekla da je u ovoj opštini završen projekat stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u 52 novoizgrađena stana i dodjelom 106 jednokratnih pomoći.

Prema njenim riječima, iz oštinskog budžeta se izdvajaju i jednokratne pomoći za boračke kategorije za popravku stambenih jedinica.

Posthumno su odlikovani Basrak /Mlađen/ Marko, Bosančić /Dušan/ Duško, Crnobrnja /Uroš/ Rajko, Mladić /Momčilo/ Slađan, Santrač /Rajko/ Zdravko, Stokić /Mile/ Milenko, Škorić /Petar/ Zoran, Vukojević /Jovan/ Dušan, Sredić /Gojko/ Branko i DŽenopoljac /Mirko/ Draško iz Novog Grada, te iz Prijedora Knežević /Milan/ Igor, Davidović /Miloš/ Bogdan, Baltić /Gojko/ Osto, Kečan /Milutin/ Milenko i Praštalo /Rade/ Stevo.

SRNA-RTRS

srna-odlikovanja-poginuli-borci-3 srna-odlikovanja-poginuli-borci-4