blic-toplana-prijedor-iskljucenja-1Iz sistema prijedorske „Toplane“ do sada se isključilo svako četvrto domaćinstvo.

Od 4.521 potrošača, isključeno je 1.140, a iz „Toplane“ upozoravaju da ovaj trend ugrožava domaćinstva koja su ostala na mreži, i to zbog „krađe“ toplote.

Direktorka „Toplane“ Prijedor Ljiljana Despotović kaže da potrošači koji su zatražili isključenje sa mreže najviše narušavaju kvalitet grejanja, jer su stanovi pored njih manje topli od 30 do 70 odsto.

– Stanovi koji su isključeni indirektno su zagrejani sa svih strana u zgradama i nisu ni svesni da kradu toplotnu energiju – ističe Despotovićeva.

Prijedorčanima u čijim je stanovima je temperatura ispod 19 stepeni Celzijusa „Toplana“ umanjuje račune za grejanje.

blic-toplana-prijedor-iskljucenja-2– Da okolni stanovi nisu isključeni sa sistema i u tom stanu bi temperatura bila najmanje 22 stepena – tvrdi Despotovićeva.

Naglašava da se dešava da „Toplana“ odbije zahtev domaćinstva za isključenje, ali stanari privatno angažuju majstore koji odrade taj posao. Smatra da bi potrošači koji ne žele daljinsko grejanje trebalo da kupuju stanove u zgradama koje nisu na sistemu centralnog grejanja.

Sa problemom isključenih potrošača suočavaju se brojne toplane u Republici Srpskoj. Rešenje vide u Zakonu o toplotnoj energiji koji bi trebalo da pokrene Udruženje toplana. Despotovićeva naglašava da bi na taj način mogli predložiti zabranu isključivanja ili bi se onima koji su se isključili obračunavali računi za utrošenu električnu energiju do 45 odsto od ukupnog iznosa računa.

blic-toplana-prijedor-iskljucenja-3Broj zahteva za isključenje sa sistema centralnog grejanja bio je veći do početka ove godine, kada se umesto sadašnje biomase, kao energent koristio mazut. Rukovodstvo „Toplane“ tvrdi da su korisnici dobili kvalitetnije grejanje za 30 odsto nakon prelaska na drvnu masu koju nabavljaju od prijedorskih pilana i drvoprerađivača.

Značajan snabdevač energentom je i RŽR Ljubija. Ovo preduzeće krči kopove čija je ekspolatacija završena i biomasu prodaje prijedorskoj „Toplani“. Uštede zbog prelaska na biomasu ove godine iznosiće oko dva miliona maraka. Međutim, ovo preduzeće ima oko devet miliona maraka duga za bivši energent, mazut. Ovaj dug otplaćivaće tokom naredne dve godine. Nakon toga biće moguća i jeftinija cena grejanja.

blic-toplana-prijedor-iskljucenja-4U aprilu 2018. godine dolazi na otplatu kredit za izgradnju ovog najsavremenijeg postrojenja u Republici Srpskoj za proizvodnju toplotne i električne energije. Uloženo je sedam miliona evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, dok je 1,6 miliona evra donacija Švedske agencije za razvoj.

Tokom ovog meseca prijedorska „Toplana“ potpisaće ugovor sa Elektroprivredom RS o proizvodnji električne energije. Pomoću biomase u pogonu kogeneracije proizvodiće se šest megavata električne energije dnevno. Puštaće se direktno u mrežu Elektroprivrede, a mesečna zarada prijedorske toplane biće oko 43.000 KM.

Blic.rs