blic-oronule-kuce-1U centru Prijedora ima oko 50 starih i oronulih stambenih objekata, koji narušavaju izgled grada.

U prijedorskoj komunalnoj policiji kažu da većina takvih objekata nema vlasnika, odnosno nakon smrti vlasnika nije obavljena ostavinska rasprava, zbog čega niko od mogućih naslednika ne vodi računa o staroj imovini.

Načelnik komunalne policije Darko Avramov naglašava da su napuštena imanja i oronuli objekti pretnja za decu koja se u njihovoj blizini često igraju.

Iz jedne takve kuće prijedorski vatrogasci su letos iznosili zmije, a dešava se i da dvorište napuštenih kuća prve komšije pretvore u divlje deponije otpada.

Avramov upozorava da bi ova mesta mogla da postanu izvor zaraznih bolesti.

oronula-kuca– Komunalna policija je tražila da se za takva imanja propiše zakonski zastupnik, da grad Prijedor blokira imovinu budućeg naslednika i da plati komunalnom preduzeću održavanje takvih dvorišta – kaže Avramov.

Smatra da bi u takvim slučajevima mnogi ostali bez nasleđa, jer će za 20 godina cena uređenja dvorišta preći vrednost imovine, koja će onda pripasti gradu Prijedoru.

– Naravno, to je samo naša zamisao, ali nemamo pravo da otimamo nečiju imovinu. Naš je cilj da se te površine drže uređenim, troškovi čišćenja su veliki, a njih bi morao platiti grad Prijedor iz budžeta – ističe Avramov.

Komunalnoj polici poslednjih dana mnogo posla prave i Prijedorčani koji pripremaju drva za ogrev.

– Izrezana, iscepana drva i piljevina, slika je koja se vidi na ulazu u grad. Najveći problem je što su građani naučili poslednjih godina da pored ceste spremaju drva jer neće da prljaju svoje dvorište – priča Avramov.

blic-oronule-kuce-2Kaže da će u ovim slučajevima u narednom periodu komunalni policajci pisati kazne, jer su upozorenja izdavali u prošle dve godine.

Upozorenja više ne izdaju ni vozačima koji ne poštuju propise parkiranja. Iako se njihov broj smanjuje, i ove godine komunalni policajci najviše su posla imali kod nepropisnog parkiranja. Kazna za parkiranje na trotoaru ili zelenoj površini je 50 KM.

„Kod nas nije tako“

Najveće novčane kazne od 300 do 500 KM primenjuju se kod neodržavanja zgrada.

Avramov kaže da je najviše posla kada dođe prijedorska dijaspora. Dodaje da prva rečenica koju izgovore počinje rečima: „Kod nas tamo nije tako“.

Blic.rs

blic-oronule-kuce-3 blic-oronule-kuce-4