gordan-zoric-1Gordan Zorić, kik-bokser i bokserski trener iz Prijedora, kaže da klasični boks u odnosu na borbe golim pesnicama izgleda kao neka vrsta bezbednog treninga za rekreativce.

On se oprobao u “Bare Knuckle” borbama ili pesničenju golim šakama, i to protiv legendarnog Džimija Svinija, nepobedivog šampiona u ovoj vrsti bokserskog sporta.

Meč je održan u Engleskoj, a prijedorski bokser, bez obzira što je poražen u drugoj rundi, kaže da je ovo za njega bilo fascinatno iskustvo i velika škola.

– Dobio sam poziv od mog prijatelja, australijskog promotera i bokserske legende Marka De Morija, da učestvujem u jednom od mečeva ove vrste boksa. Ovaj poziv za mene je bila velika čast i dobra prilika da se uopšte kao prvi borac iz RS i BiH oprobam u ovoj vrsti borbe. Iskreno, nadao sam se nekom manje poznatom borcu od Irca Džimija Svinija, čoveka koji je nepobedivi šampion sa skorom od deset borbi i deset pobeda. A koliko je opasan u ringu govori i podatak da niko nije izdržao duže od dve runde u borbi sa njim. Ipak, nisam odustao, skupio sam hrabrost, izašao sam u ring i dao sve od sebe – kaže Zorić.

gordan-zoric-2Dodaje da je, bez obzira na poraz, zadovoljan ovim iskustvom.

– Sa obzirom da mi je to bila prva borba u “Bare Knuckle” disciplini, zadovoljan sam. Iako sam imao tešku povredu nosa izdražao sam do druge runde, dok nisam oboren. Zadovoljan sam, kako iskustvom, koje sam stekao boreći se protiv žive legende u ovom sportu, tako i ogromnom podrškom i pohvalama dobijenim od strane organizatora i publike, pa i samog protivnika – jasan je borac iz Prijedora.

Borbe golim pesnicama vuku poreklo iz pesničenja engleskih lučkih radnika, imaju znatno grublja pravila od klasičnog boksa.

– Velike su razlike u odnosu na klasični boks. Ring je znatno manji, broji se do 20 prilikom nokauta i na rukama imate samo zavoje, što doprinosi da je svaki udarac u glavu veoma opasan za borce. Česte su posekotine i lomovi već u prvim rundama pa morate biti znatno oprezniji nego u običnom boksu, koji u odnosu na ovo deluje kao bezbedna rekreacija – kaže Zorić.

Ističe da bi se rado ponovo oprobao u ovoj disciplini.

– Prihvatio bih novu borbu, ali sa nekim manje iskusnim borcem u odnosu na Svinija, koji je, da budem iskren, nedostižna klasa i za mnogo bolje borce od mene – skromno kaže Gordan.

gordan-zoric-pesnicenje-1Rad u klubu

Zorić, pored ovih neobičnih iskustva u pesničenju golim šakama, u ovom momentu pretežno je koncentrisan na rad sa svojim borilačkim klubom “Viner” i treniranju sa bokserskom trojkom Dražanom, Slađanom i Janjanin.

– Iako je borba sa Svinijem bila zanimljivo i neobično iskustvo, u ovom momentu više sam koncetrisan na moj rad u prijedorskom Fajt-klubu “Viner”, te treniranju sa mojim prijateljima bokserima, braćom Janjanin, kojima pomažem da se spreme za svoje borbe. Generalno sam u “Vineru” fokusiran na rad sa mladim sportistima i drago mi je što je jedan od mojih kik-boksera Miodrag Slaviša postao prvak RS, BiH i Balkana u disciplinama Lou-Kik i K1 u kategoriji do 75 kg, što znači da smo na dobrom putu – kaže Zorić

Blic.rs