forum za bezbjednost grada-18februarForum za bezbjednost zajednice grada Prijedora zaključio je da je potrebno još intenzivnije nastaviti sa radom na suzbijanju maloljetničke delinkvencije, a posebno kroz realizaciju programa prevencije na svim nivoima i jačanja porodice kao osnovnog stuba svakog društva.

“Forum cijeni važnost ove problematike za širu društvenu zajednicu, kao i dobar rad institucija sa područja grada Prijedora, te prisutne tendencije pada broja prekršaja koje su počinili maloljetnici”, navodi se u saopštenju ovog savjetodavnog tijela.

Forum je analizirao statističke pokazatelje po kojima je maloljetnička delinkvencija u Prijedoru u znatnom padu u odnosu na prethodne godine, a maloljetnici uglavnom čine krađe i ponekad teške krađe, te prekršajne radnje.

“Ovakvo stanje je rezultat rada na preventivnim aktivnostima, primjene Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i sistemskog pristupa problemu maloljetničke delinkvencije”, navodi se u saopštenju Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora.

U proteklih devet mjeseci ove godine evidentirano je 15 krivičnih djela i šest prekršajnih radnji čiji su počinioci maloljetnici, i to njih 11 starijih maloljetnika, sedam mlađih maloljetnika i troje djece mlađe od 14 godina.

Poređenja radi, u 2013. godini bilo je 110 maloljetnika koji su počinili kaznena djela, u 2014. godini bilo ih je 63, a lani 37.

SRNA
Foto – arhiva