glas-policajci-u-skolamaOd 275 škola u RS pod budnim okom školskog policajaca je samo 48, što je nedovoljno, s obzirom na to da su neželjene posjete u školskom dvorištu i vršnjačko nasilje postali gotovo svakodnevica.

Zbog nedostatka policajaca u nekim školama je instaliran video-nadzor. Nije, međutim, poznato koliko škola posjeduje ovaj sistem. Škole se sve češće odlučuju i na angažovanje privatnog obezbjeđenja, što roditeljima iziskuje dodatne troškove.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, najviše školskih policajaca ima na području centara javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka i Bijeljina.

– Na teritoriji koju pokriva CJB Banjaluka školski policajac je prisutan u devet srednjih i šest osnovnih škola. O bezbjednosti učenika na području bijeljinskog CJB brine sedam školskih policajca u srednjim i osam u osnovnim školama – rekli su u MUP-u RS.

Dodali su da školskog policajca na teritoriji CJB Doboj ima pet srednjih i šest osnovnih škola, dok problema sa bezbjednošću đaka nema ni sedam obrazovnih ustanova na području CJB Istočno Sarajevo. Na teritoriji CJB Trebinje i Prijedor, gdje nijedna škola nema čuvare reda, kao i u drugim dijelovima RS, kako su objasnili u MUP-u, policajci svakodnevno obilaze đake.

– To čine u najfrekventnije vrijeme, odnosno pred početak i kraj nastave i međusmjene u okviru redovnih poslova i zadataka policijskih službenika zaduženih za projekat “Rad policije u zajednici” – kazali su u MUP-u RS, dodajući da se sve aktivnosti školskog policajca i policajaca zaduženih za projekat sprovode u dogovoru sa direktorima škola.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj kaže da nijedna škola u ovoj regiji, osim školskog policajca, nema instaliran video-nadzor, ni privatno obezbjeđenje.

– Iz predostrožnosti škole svakodnevno u nekoliko navrata obilazi policija. Međutim, najbolje bi bilo kada bi škole u svakom momentu bile pod kontrolom policije – rekla je Sovilj.

Uprkos preduzetim alternativnim bezbjednosnim mjerama, roditelji kažu da povjerenje imaju samo u policiju, koja bi njihove mališane čuvala dok su u školi. Rijetki su oni koji smatraju da bi privatno obezbjeđenje moglo da zamijeni policiju.

Zabrinuta majka dva učenika koji pohađaju Osnovnu školu “Vuk Stefanović Karadžić” u Banjaluci, koja je insistirala na anonimnosti, kaže da im je na roditeljskom sastanku predloženo da umjesto školskog policajca njihovu djecu čuva privatno obezbjeđenje.

– Pokušavali su nas ubijediti da prihvatimo privatno obezbjeđenje, za koje bismo godišnje izdvajali 12 KM po djetetu. Kao razlog su naveli nedostatak policajaca koji bi bili prisutni u svim školama u RS – rekla je ona.

Dodala je da je reagovao otac jednog od učenika, koji je inače policajac, tvrdeći da to nije tačno.

– Da stvar bude gora, radnik privatnog obezbjeđenja ne bi bio stalno kod škole nego bi je samo obilazio nekoliko puta dnevno, a on nema ni ovlašćenja koja ima policajac. On bi, u slučaju opasnosti, pomoću aplikacije na telefonu pozvao policiju. To može učiniti bilo ko – istakla je ona i dodala da mnogi roditelji nisu bili za privatno obezbjeđenje.

Pojačane bezbjednosne mjere

Krajem prošle godine direktori osnovnih škola u RS pojačali su mjere bezbjednosti otkako je u cijelom svijetu porasla prijetnja od terorizma.

Uz dežurne učenike naloženo je da na ulazu bude i dežurni radnik, a zabranjen je ulazak nepoznatih i nenajavljenih lica u objekte vaspitno-obrazovnih ustanova. Po završetku nastave roditelji su obavezni da sačekaju i preuzmu djecu.

Glas Srpske