katanci-ljubavi-1„Katanci ljubavi” pojavili su se i na ogradi starog željeznog mosta koji preko kanala Berek spaja uži dio Prijedora s naseljem Stari Grad.

Doduše, na ogradi je tek nekoliko katanaca čuvara ljubavi, a Borislav Veselinović, svojevrsni hroničar gradskih zbivanja kazao nam je da je prvi katanac na ovu ogradu zakačio jedan poznatiji Prijedorčanin, sportista koji se trenutno nalazi u Njemačkoj.

-Nije samo zakačio katanac nego je u Njemačku odnio i klupu s keja na kojoj su u vrijeme dok su se zabavljali, često sjedili on i njegova sadašnja supruga. Koliko sam čuo, sad im ta ista klupa, krasi dvorište – ispričao nam je Borislav, koji je svojim fotoaparatom u posljednjih šest godina napravio stotinjak hiljada fotografija, kojima bilježi sve, a najčešće nadaleko čuvenu ljepotu svojih sugrađanki.

katanci-ljubavi-2Priču da katanci osiguravaju vezu, demantirao je prijedorski srednjoškolac Igor.

Jedan od katanaca na ogradi željeznog mosta je njegov. Kaže da ga je prije nekoliko mjeseci postavio sa svojom tadašnjom djevojkom. No, vezu zbog koje je ispoštovao taj romantični običaj, nije sačuvao.

-Nažalost, djevojka više nije sa mnom, ali katanac neću skidati, neka stoji – ispričao nam je Igor dok je ponosno pokazivao svoj “katanac ljubavi”.

Inače, po katancima koji su svojevrstan simbol ljubavi, najpoznati su mostovi u Kelnu, Firenci, Rimu i Parizu, a u BiH katanci su postavljeni na mostovima u Sarajevu, Goraždu, Bihaću.

Tekst – Dnevni avaz
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

katanci-ljubavi-3 katanci-ljubavi-4 katanci-ljubavi-5 katanci-ljubavi-6