vodovodpdOtplata višemilionskog duga Elekroprivredi RS, troškovi održavanja rekonstruisane i proširene mreže, kao i povećanje broja potrošača, izazovi su sa kojima će se za nekoliko meseci suočiti prijedorski „Vodovod”.

Početkom naredne godine ovo preduzeće počeće da plaća reprogramirani dug za utrošenu električnu energiju, koji iznosi pet miliona KM.

Izvršni direktor za finansije “Vodovoda” Vukašin Šipka kaže da je isplata duga neophodna radi finansijske stabilnosti preduzeća.

– Dužni smo dva miliona maraka za poreze i doprinose za period od 2002. do 2005. godine, i to smo počeli da plaćamo. Kada dodamo i dug za struju, dugovanja su nam sedam miliona maraka – dodaje Šipka.

Istu sumu novca ovo komunalno preduzeće potražuje od svojih potrošača.

blic-vodovod-prijedor-tuzi-neplatise-4– Domaćinstva nam duguju oko pet miliona maraka, privrednici oko 1,5 milion, a ostalo zanatlije – ističe Šipka.

Potraživanja pokušavaju da naplate tužbama, koje su dostigle cifru od 5.000 upućenih u sudsku proceduru. Osim naplate potraživanja, finansijsku stabilnost preduzeća usloviće i veći troškovi održavanja rekonstruisane i proširene vodovodne mreže.

Do aprila naredne godine, od ukupno 11 naselja, neka će prvi put biti priključena na sistem gradskog “Vodovoda”, dok će u ostalima biti poboljšano vodosnabdevanje.

Rukovodilac Službe za razvoj i ekologiju prijedorskog “Vodovoda” Dragan Stamenić, kaže da će se na ovaj način rešiti najveći problemi sistema koji je izgrađen pre 50 godina.

blic-vodovod-prijedor-tuzi-neplatise-3– Za projekat smo izabrali mesta u kojima imamo velike gubitke vode, tako da ćemo nakon rekonstrukcije dobiti veći pritisak i kvalitetnije vodosnabdevanje – kaže Stamenić.

Osim toga, trebalo bi da se okončaju i radovi na regionalnom vodovodu Crno Vrelo. Ovaj sistem povezivaće Bronzani Majdan iz Banjaluke i Petrov Gaj u Prijedoru.

– Još je ostalo da se izabere izvođač koji će uvezati sistem vodosnabdevanja do kuća potrošača – rekao je Stamenić.

Procene su da će pitku vodu iz Crnog Vrela dobiti sela sa oko 30.000 stanovnika. Rukovodstvo prijedorskog Vodovoda smatra da bi održavanje proširene mreže, kao i otplata duga za struju, mogli usloviti i “korekciju” cene vode u narednoj godini. Kažu da će to biti poznato na kraju godine.

Radovi u toku

Rekonstruisana je mreža u naselju Raškovac, a radovi su u toku na Urijama, Čirkin polju i u Gašića naselju.
Vodu iz gradskog “Vodovoda” dobiće naselja Janjića pumpa, Malo Palančište i Volar.

Blic.rs

blic-vodovod-prijedor-tuzi-neplatise-1 blic-vodovod-prijedor-tuzi-neplatise-2