pruzni-prelaz-trinaesta-dignuta-rampaJavno preduzeće “Željeznice Republike Srpske” saopštilo je danas da je u fazi testiranja novoinstalisana oprema na osiguranju putnog prelaza na dionici željezničke pruge Prijedor – Novi Grad, popularna “Trinaestica”.

Završetak radova na putnom prelazu ozvaničen je 30. septembra i u toku je probni rad koji mora zadovoljiti sve uslove neophodne za dobijanje upotrebne dozvole nakon čega će automatski putni prelaz biti pušten u eksploataciju, navedeno je u saopštenju službe za informisanje “Željeznica”.

I pored jasne i vidljive saobraćajne signalizacije, koju moraju poštovati svi učesnici u drumskom saobraćaju, preduzete su dodatne mjere i do puštanja u funkciju uređaja za automatsko osiguranje “trinaestice” vozove zaustavljaju prije nailaska na putni prelaz.

Ugrađeni polubranici ne bi trebalo da zbunjuju jer je putni prelaz osiguran andrejevim krstom, trouglom preglednosti i vertikalnim saobraćajnim znacima.

Drumska saobraćajna signalizacija upozorava učesnike u saobraćaju o nailasku na putni prelaz i obaveznom zaustavljanju.

Signalizacija je veoma jasna i vidljiva, a obaveza svakog vozača drumskog vozila je da se zaustavi ispred znaka “stop” prije nego što pređe preko putnog prelaza, dodaje se u saopštenju.

SRNA
Foto – ilustracija – facebook