fabrika keksa mira prijedor (1)Konditorska industrija u RS bilježi rast proizvodnje, uprkos problema prilikom nabavke sirovina i snažne konkurencije na tržištu.

Ovo su istakli u Privrednoj komori RS i dodali da je dugogodišnji kvalitet domaćih proizvoda obezbijedio mjesto domaćim slatkišima na policama u Srpskoj, ali i šire.

Tri najznačajnija konditora u RS su „Mira“ Prijedor, „SL-Takovo“ Trebinje i „Aleksandrija“ Zvornik i njihovi proizvodi se mogu naći na tržištu širom svijeta. I oni konstantno povećavaju svoje kapacitete – rekao je sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori RS Slavko Stevanović.

fabrika keksa mira prijedor (2)Iako je konditorska industrija u RS jedna od najprofitabilnijih u oblasti prehrambene industrije, izvoz slatkiša je dvostruko manji od uvoza. Optimizam ulijeva činjenica da izvoz ipak bilježi rast. Za prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je 22.599 tona slatkiša, dok je izvezeno 11.250 tona. Najviše se uvoze žvakaće gume, čokolade i čokoladni prelivi, bombone, gumeni i žele proizvodi, karamele, praline, vafl, keks i slični proizvodi. S druge strane, najviše se izvoze bijela čokolada, gumeni i žele proizvodi, medenjaci, sendvič keks i vafl, šampita i drugi kolači.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kao razlog mnogo većeg uvoza od izvoza naveo je to što BiH ima malo proizvođača konditorskih proizvoda.

-Zbog toga je i kapacitet proizvodnje mnogo manji. Nažalost, ovo nije slučaj samo kada je u pitanju proizvodnja slatkiša, nego i drugih proizvoda – rekao je Vidić.

keksara-mira prijedorFabrika keksa „Mira“ iz Prijedora i prehrambena industrija „SL-Takovo“ iz Trebinja su među najvećim izvoznicima konditorskih proizvoda u BiH. U prijedorskoj fabrici keksa, koja godišnje proizvede oko 5.000 tona slatkiša, kažu da svoje proizvode izvoze širom svijeta.

-Izvezemo 75 odsto slatkiša koje proizvedemo. Ponosni smo što naš keks i vafl, osim u evropske zemlje izvozimo i u Ameriku, Kanadu i Australiju. Naši proizvodi se mogu naći i na tržištu Saudijske Arabije – rekli su u ovoj fabrici.

Istraživanje o snazi brendova iz kategorije robe široke potrošnje, koje tradicionalno sprovodi zagrebačka agencija „Valikon“, pokazalo je da se među potrošačima u regionu od konditorskih proizvoda najbolje kotira čokolada „milka“.

Podaci za prvih šest mjeseci 2016.
– izvezeno 11.250 tona slatkiša u vrijednosti od 40,33 miliona KM
– uvezeno 22.599 tona slatkiša u vrijednosti od 133,14 miliona KM

Podaci za prvih šest mjeseci 2015.
– izvezeno 9.529 tona slatkiša u vrijednosti od 35,746 miliona maraka
– uvezena 22.591 tona slatkiša u vrijednosti od 126,39 miliona maraca

Glas Srpske