blic-zaposljavanje-suvajac-1U prijedorskoj regiji posao su ove godine dobila 2.904 radnika i to najviše u proizvodnji tekstila, kože i obuće, zatim u prehrambenim i građevinskim djelatnostima.

U zemljama regiona, Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji i Nemačkoj posao su našli sertifikovani varioci i vozači teretnih vozila, kao i medicinske sestre.

Tokom prošle godine u domovima za njegovanje starijih u Nemačkoj i Austriji zaposleno je 30 medicinskih sestara.

– Na kraju ove godine taj broj će biti mnogo veći – kaže rukovodilac prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS Zdravko Suvajac.

Dodaje da medicinske sestre najčešće do posla dolaze posredstvom državne Agencije za rad i zapošljavanje. Preduslov je aktivno poznavanje njemačkog jezika i završen smjer za opštu – pedijatrijsku medicinsku sestru.

Suvajac ističe da su primanja medicinskih sestara kod nas između 800 i 1.100 KM, dok u Njemačkoj tokom prve godine zarađuju 1.900 evra i imaju besplatan smještaj.

blic-zaposljavanje-suvajac-2– Nakon godinu dana rada u njemačkim staračkim domovima rastu im i plate na 2.500 evra – tvrdi Suvajac.

Na području Potkozarja i dalje poslodavci najviše traže zanatlije, kao što su obućari, krojači, šnajderi, stolari, zavarivači, kovači, tesari i armirači. Upravo su ovi zanati deficitarni.

– Međutim, problem je i što poslodavci izbjegavaju zapošljavanje zanatlija srednjih godina, jer su manje produktivni i teže postižu radnu normu. Radije uzimaju mlade ljude drugih zanimanja i dokvalifikuju ih ili prekvalifikuju o svom trošku – rekao je Suvajac.

U Prijedoru godinama postoje srednjoškolski smjerovi čijim završavanjem učenici povećavaju broj onih koji godinama traže posao. To su frizeri, trgovci, konditori, konobari i automehaničari.

Mnogo je nezaposlenih ekonomskih, upravnih, mašinskih, hemijskih, medicinskih i poljoprivrednih tehničara.

– Budući da ima mnogo privatnih fakulteta, iz godine u godinu sve je više diplomiranih pravnika i ekonomista koji ne mogu naći posao, kao i mastera za koje ne postoji sistemsko rješenje – tvrdi Suvajac.

Profesori bez posla

Među visokoškolskim deficitarnim zanimanjima na području regije Prijedor su profesori matematike, fizike, biologije, njemačkog i ruskog jezika, kao i mašinski i elektro inženjeri. Posao u struci ne može da nađe desetak doktora medicine.

Blic.rs