srna-ministar-malesevic-poljoprivredno-prehrambena-skola-1Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da je Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor jedna od najboljih poljoprivrednih škola i da je primjer dobre prakse.

“Otišli su ispred prije možda 10-11 godina kad su krenuli u neke projekte, kada je postavljan plastenik, i nisam tada vjerovao gdje će i dokle će stići, a na sajmu zanimanja u Banjaluci mogli smo se uvjeriti dokle su stigli profesori ove škole zajedno sa svojim učenicima i nastavnicima praktične nastave”, rekao je Malešević novinarima u Prijedoru, gdje je posjetio ovu školu.

Prema njegovim riječima, učenici ove škole po završetku bilo kojeg zanimanja mogu krenuti u svoj biznis, a ne čekati na zapošljavanje godinama, te od znanja koje steknu u ovoj školi i te kako dobro živjeti.

“Ova škola može poslužiti kao primjer drugim poljoprivrednim školama, ali i ostalim školama. Ako se dovoljno angažuje, uprava škole i kompletan kolektiv i ako postave sebi cilj šta hoće, to se može ostvariti”, naveo je Malešević.

On je istakao da ima dovoljno prostora za praktičnu nastavu u svim zanimanjima u Republici Srpskoj, iako, kako je rekao, neki nedovoljno upućeni u planove zagovaraju dualni sistem obrazovanja koji vrijedi i NJemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, ne gledajući kakvi su ekonomija, privreda i stepen razvoja tamo.

srna-ministar-malesevic-poljoprivredno-prehrambena-skola-2“Ako se pravilno organizuje, a to dokazuje ova škola, učenici zaista mogu postići puno i naučiti mnogo, samo se treba angažovati i primijeniti ono što pruža nastavni plan i program da 30 odsto sama škola uz učešće privrede na lokalnom nivou može da izmijeni, odnosno prilagodi sadržaj nastavnog plana i programa”, naglasio je Malešević.

Direktor Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor Mladen Dražić rekao je da učenici ove škole veterinarsku praksu imaju izvan škole i konditorsku u keksari “Mira”, da se dio prakse odvija u samoj školi, a ratarska i rasadnička proizvodnja na tri hektara, povrtlarstvo u plasteniku na 600 kvadrata i voćarstvo na 0,2 hektara.

“Krenuli smo sa entuzijazmom i skromnim uslovima i dostigli smo nivo kojim smo trenutno zadovoljni, ali nastojaćemo i dalje razvijati praktičnu nastavu”, rekao je Dražić.

On je naveo da učenici proizvode sir, gljive, paprike, krastavce, jabuke i šipak, a prerađuju proizvode u kisele paprike i krastavce, marmelade i pekmeze, sušenu jabuku i šipak, te hladno cijeđene sokove.

“Zaradom pokrivamo i troškove ekskurzije socijalno ugroženih učenika”, dodao je Dražić.

Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor ima četiri tehnička i dva zanatska zanimanja: poljoprivredni, veterinarski, prehrambeni i agroturistički tehničar, te pekar i prehrambeni prerađivač.

SRNA