toplana-prijedor-1U Prijedoru je danas počelo centralno grijanje, što će biti prva sezona grijanja koja će se u cijelosti realizovati na biomasu.

Direktor “Toplane” LJiljana Despotović rekla je da je sezona krenula prije zvaničnog početka 15. oktobra zbog niske temperature.

“Kao što je uobičajeno, dešavaju se smetnje na početku sezone, a najčešće je to pad pritiska usljed pucanja cijevi i isticanja vode, ali sad smo u povoljnijoj situaciji jer možemo isključiviti samo pogođene stanice do otklanjanja kvara, a ne cijeli sistem kao ranije”, rekla je Despotovićeva Srni.

Ona je navela da u skladištima ima energenta za naredna tri mjeseca, a da je u toku tender za nabavku novih količina biomase.

“Tržište biomase nije razvijeno kod nas. Na tender se mogu javiti sva pravna lica koja se ovim bave, a mi možemo potpisati okvirne sporazume sa više dobavljača i onda nabavljati biomasu s onima koji budu najpovoljniji za nas”, rekla je Despotovićeva.

Prijedorska “Toplana” lani je prešla sa mazuta na biomasu čime će ostvariti ogromne uštede u nabavci energenta i čime bi, nakon otplate kredita pomoću kojih je do sada nabavljala mazut, trebalo da dođe do samoodrživosti.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

toplana-prijedor-2 toplana-prijedor-3