sud prijedorU Osnovnom sudu u Prijedoru od 1. do 17. oktobra biće realizovana aktivnost “Sedmica sudske nagodbe”, najavljeno je iz ovog suda.

“Sedmica sudske nagodbe” sprovodi se na inicijativnu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u svim prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH s ciljem rješavanja što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.

“Na ovaj način se želi izvršiti pozitivan uticaj na efikasnost sudskih postupaka, te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet postavlja brzo i efikasno rješavanje, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda“, navodi u saopštenju Suda.

Postupak je jeftiniji jer je privilegovan sa aspekta plaćanja sudske takse, te jednostavniji postupak jer su i stranke i sud pošteđeni dugotrajnog vođenja postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odgađanja ročišta, dugotrajnog postupka namirenja, eventualnog drugostepenog postupka, te dodatnih troškova.

Karakteriše ga sigurnost i povjerenje jer je sudska nagodba izvršna isprava na osnovu koje je moguće pokrenuti izvršni postupak.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com