gordan-zoric-pesnicenje-1Iza Gordana Zorića, prijedorskog kik-boksera i trenera „plemenite vještine“ u Fight clubu „Winner“, je jedno veliko iskustvo, a može se slobodno reći da je načinio pravi podvig, kao prvi borac iz Republike Srpske i BiH, oprobajući se u jednom okrršaju discipline bare-knuckle.

Riječ je o „pesničenju“ ili boksu bez rukavica, a Zorić je nastupio na velikoj reviji u Koventriju (Engleska), gdje mu je rival u srednjoj kategoriji bio Jimmy Sweney (Džimi Svini )iz Irske.

-Irac je izuzetno kvalitetan takmičar, kralj srednje kategorije (od 70 do 80 kilograma) koji sa krunom ulazi u grin i već veliko iskustvo. Naime, u dosadašnjih 10 mečeva ostvario je 10 pobjeda, nokautirajući svoje rivale u prvoj i drugoj rundi, dok je samo jedan pred njim poklekao u trećoj od ukupno predviđenih pet rundi od po dva minuta. Iskreno, poigravao se sa mnom, a u prvoj rundi udario me je u jetru i „izduvao“, te sam zatim krenuo na „sve ili ništa“, međutim, zbog povrede nosa u drugoj rundi sam napustio borilište – priča Zorić.

gordan-zoric-pesnicenje-2Za neustrašivog 31-godišnjaka, koji je već dvije decenije u sportu, prvo kao dječak baveći se karateom, a potom svoje majstorstvo pokazujući u kik-boksu, boksu, radeći i MMA mješovite borbe, a prenoseći ih i na mlađe, bio je ovo veliki izazov.

U Engleskoj boks bez rukavica vuče duboku tradiciju od kada su lučki radnici po Mančesteru i Liverpulu dokazivali ko je najbolji bokser na ulicama ovih gradova.

-Sada je to već popularna vještina, organizacija revije bila je na najvišem nivou. Ring je manjih dimenzija, a ne broji se do deset, već do dvadeset, kada se borac nađe u nokdaunu. Imao sam podršku od Marka Martinjaka, iz glavnog grada Hrvatske Zagreba, koji je, uz mene nastupio sa ovih prostora. Ipak, u svom debiju imao sam težak zadatak, jer sam se uhvatio „u koštac“ sa najuspješnijim, ali sam osjetio draži ovakvog nadasve zanimljivog odmjeravanja snaga u kojem su ruke „gole“, tačnije, samo zavoji koliko-toliko pružaju pomoć – naglasio je Gordan Zorić.

Tekst – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Gordan Zorić

gordan-zoric-pesnicenje-5 gordan-zoric-pesnicenje-3 gordan-zoric-pesnicenje-4