pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-1U Prijedoru je danas ozvaničen završetak radova na izgradnji i opremanju putnog prelaza “Trinaesta” za koji slijede testna i probna faza, te se puštanje u rad očekuje do kraja godine.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je ovaj prelaz samo jedan u nizu planiranih projekata.

“Iduće sedmice dolaze naši kineski partneri u završnu fazu razgovora oko rekonstrukcije pruge od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada. To je investicija od oko 250 miliona evra, a takođe i ista kompanija iz Šandonga koja bi trebalo da radi i auto-put od Banjaluke do Prijedora”, najavio je Trninić.

Direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović rekao je da instalisana oprema automatskog pružnog prelaza sa svjetlosnom, zvučnom i fizičkom barijerom znači da će učesnici u drumskom i željezničkom saobraćaju biti bezbjedniji.

pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-2“Od Drugog svjetskog rata ovaj prelaz odnio je više od 30 žrtava. Mnogo je bilo teže i lakše povrijeđenih sa ogromnom materijalnom štetom, kako na vozilima drumskog saobraćaja tako i na lokomotivama i vagonima željezničkih vozila”, rekao je Savanović novinarima u Prijedoru.

On je pojasnio da je ovakva vrsta prelaza jedna od najsavremenijih kada je riječ o prelazima u nivou, te da je posao bio zahtjevan jer ovdje nije samo pruga, nego i dvije gradske ulice i jedan magistralni put.

“Pruga postoji 140 godina i ovaj nesretni naziv potiče od čuvarske kućice broj trinaest, idući od Banjaluke ka Dobrljinu. Nadamo se da od danas više neće biti na naslovnim stranama novina”, dodao je Savanović.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je ovo važan infrastrukturni, ali i bezbjednosni objekat u Prijedoru i da se nada da se njime prekida crna hronika na “Trinaestoj”.

pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-3“Građani će od danas bezbjednije koristiti ovaj prelaz, a kad uzmemo u obzir da smo u blizini ovoga otvorili juče nadvožnjak koji prelazi prugu i magistralni put, onda su protočnost saobraćaja u Prijedoru i rasterećenje centra grada ogromno, a bezbjednost daleko veća”, dodao je Pavić.

U investiciji vrijednoj više od 900.000 KM učestvovale su “Željeznice Republike Srpske”, “Putevi Republike Srpske” i grad Prijedor, te donatorske firme AŽD iz Praga, “Telekor” iz Zagreba i “Telegrup” iz Beograda, dok su izvođači radova “Ipsa” iz Sarajeva i Zavod za izgradnju grada Prijedor.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-4 pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-5 pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-6 pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-7 pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-8 pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-9 pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-10 pruzni-prelaz-trinaesta-nova-rampa-11