srna-muzej-kozare-predavanje-o-kocicu-1Istoričar Borivoje Milošević rekao je da danas stidljivo postoji ideja koju niko ne smije da kaže glasno, a to je da se posmrtni ostaci Petra Kočića prenesu iz Beograda u Banjaluku.

“Na beogradskom groblju, gdje je sahranjen, on je samo jedan od mnogih. U Banjaluci bi bio prvi među ostalima. Jedna od zadaća društva `Zmijanje` bila je da se prenesu njegove kosti. To se nikad nije desilo”, rekao je Milošević na predavanju “Petar Kočić – Krajiški barjak slobode” koje je sinoć održao u Muzeju Kozare u Prijedoru.

On je podsjetio da je Kočićeva supruga Milka nadživjela Petra nekoliko decenija i da ona nije dozvoljavala prenos posmrtnih ostataka.

“U nekim trenucima kada bi bila spremna da razgovara o prenosu njegovih posmrtnih ostataka, onda mi, takvi kakvi jesmo, nespretni i često nesposobni, čak nismo ni znali gdje da ga sahranimo u Banjaluci. Predlagali su nekoliko različitih lokacija, ali nijedna nije odgovarala i svako je imao nešto da prigovori”, naveo je Milošević, koji je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, ta ideja koja se pojavila u nekim banjalučkim krugovima ostaće ti i dalje “stidljiva dok to i ako ikad vlasti Republike Srpske zvanično ne pokrenu”.

srna-muzej-kozare-predavanje-o-kocicu-2“Privatne inicijative teško da će uroditi plodom”, dodao je Milošević.

Istoričar Vedrana Adamović, viši kustos Muzeja Kozare, u svom predavanju “Kultura sjećanja – kultura trajanja” govorila je o vezama Petra Kočića sa Prijedorom, od njegovih prijateljstava sa slikarom Perom Popovićem, stipendistima “Prosvjete” Vaskrsijem Obradovićem i Svetozarom Zrnićem, advokatom Živkom NJežićem i piscem Vasom Kondićem, preko udruženja i institucija koji su nosili ili još nose njegove ime sve do pozorišnog festivala “Kočićeva srpska scena” koji je trajao od 1993. do 2006. godine.

“Spone Petra Kočića sa našim gradom su višestruke, neke neposredne, a neke posredne, lične prirode”, navela je Adamovićeva.

Ona je naglasila da časopis “Razvitak” iz 1937. godine čuva svjedočenje o tome kako je prijedorski pododbor društva “Zmijanje” bio jači čak i od matičnog odbora u Banjaluci.

“Banjaluka je najveća i najjača, sa najviše kulturnih ljudi i sa najjačim izvorima, pa je prirodno bilo da na ona i povede i daje primjer ostalima. A pokazalo se drukčije: primjer daje Prijedor”, navodi se u “Razvitku”.

Adamovićeva podsjeća da je prijedorsko “Zmijanje” tada brojalo više od 300 članova, imalo biblioteku od 1.200 knjiga i čitaonicu sa 70 posjetilaca dnevno, organizovalo predavanja, zabave i sastanke i pomagalo omladinu.

“Prijedor je prednjačio po mnogo čemu u prošlosti, samo što je stanje u doba opšteg narodnog poleta lako bilo napredovati. Ali, kad Prijedor ovako lijepo radi i prednjači i danas, u doba opšte pometenosti i malodušnosti, onda to zaista treba priznati i istaći. Već i radi toga ne bi li se i druga mjesta na njega ugledala, i to ne samo ona manja, nego i njemu ravna, pa i veća koja je Prijedor ovim svojim radom zastidio”, stoji u članku “Razvitka”, časopisa čiji je jedan od osnivača i samo “Zmijanje”.

Muzej Kozare u Prijedoru organizovao je ova predavanja povodom 100 godina od smrti velikog književnika i nacionalnog borca Petra Kočića.

SRNA

Povezane vijesti

PRIJEDOR: U MUZEJU KOZARE OTVORENA IZLOŽBA BIJENAL... U prijedorskom Muzeju Kozare otvorena je izložba radova Petog međunarodnog bijenala akvarela malog formata. Izložba je postavljena u saradnji sa Stude...
PRIJEDOR: 13. FESTIVAL CRTEŽA I MUZIKE U ZNAKU VIT... Galerija "Sreten Stojanović" iz Prijedora će od 28.juna biti domaćin 13.Festivala crteža i muzike koji će okupiti šest studenata i po dva doktoran...
PRIJEDORSKI BEND THE SHEJVERS OBJAVILI PRVI ALBUM:... Prijedorski bend The Shejvers objavio je svoj prvi album pod nazivom "Poraz razuma". Izdavač je kuća “Slušaj Najglasnije” iz Zagreba i legendarni Z...
UDRUŽENJE ZA OČUVANJE TRADICIJE PRIJEDOR: PROMOVIS... U srijedu 19. juna 2019. godine Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor održalo je promociju prevoda romana Leontija Rakovskog "Generalisimus Suvorov...
SJEDNICA ORGANIZACIONOG ODBORA 47. KNJIŽEVNIH SUSR... Na drugoj sjednici Organizacionog odbora 47.Književnih susreta na Kozari, koja je održana u Prijedoru, konstatovano je da pripreme teku po planu. Č...
SNIMA SE NOVI NASTAVAK FILMA “DOBRO JUTRO KO... U Gornjim Orlovcima je počelo snimanje šestog dijela filma "Dobro jutro komšija", koji zajedno rade BN televizija i RTV Prijedor. Snimanje će se od...
PRIJEDORSKO LJETO KULTURE 2019: VEČERAS PROMOCIJA ... Prijedorski pjesnik Stojan Šašić promovisaće svoju knjigu poezije "Sve nestade u tišini" u Galeriji "Sreten Stojanović" 20. juna 2019. godine sa počet...
NEKTAR PULS FEST 2019: BESPLATAN PREVOZ IZ PRIJEDO... I ove godine za posjetioce Nektar Puls Festa organizujemo besplatan prevoz iz Banjaluke i Prijedora. Prevoz će biti organizovan u petak i u subotu...