edukativna-staza-1Turistička organizacija grada Prijedor danas je u parku na Pećanima predstavila edukativnu stazu “Upoznaj Prijedor” u nastavku obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Događaj je okupio više od stotinu đaka trećeg i četvrtog razreda iz svih gradskih osnovnih škola koji su učestvovali u likovnoj radionici, u ispunjavanju tematske ukrštenice o Prijedoru i takmičenju za izbor najboljih likovnih radova sa simboličnim nagradama i izložbom nagrađenih radova.

Edukativna staza sadrži 21 info-tablu sa znamenitostima i događajima karakterističnim za grad Prijedor koje su osmislili i izradili članovi Udruženja likovnih umjetnika Prijedora, a koje su fiksirane u parku na Pećanima duž pješačke staze uz gradski stadion.

“Slična staza biće postavljena na Kozari između hotela `Monument` i motela `Bijele vode` i biće tematski posvećena planini Kozari i Nacionalnom parku `Kozara`. Mislimo da će dobro doći đacima koji na Kozari borave i u školi u prirodi”, rekla je novinarima direktor Turističke organizacije Prijedora Amira Ganić.

edukativna-staza-2Ona je naglasila da je osnovna zamisao da djeca više, lakše, zabavnije i jednostavnije uče o svom gradu i okolini.

Projekat “Edukativna staza” podržao je “Arselor Mital Prijedor” kao jedan oblik nastavka kviza “Prijedor – grad u Srpskoj”, koji je ova kompanija zajedno sa Osnovnom školom “Petar Kočić” Prijedor organizovala prošle školske godine uz učešće 11 od ukupno 12 osnovnih škola u Prijedoru.

“Ideja jeste potekla od tog kviza, a sad smo htjeli i novu priču koja će biti trajnija i pomoću koje će sva djeca u Prijedoru moći da se upoznaju sa stvarima o ovom gradu koje sigurno nisu znala. Iskustvo iz tog kviza pokazalo je da su i članovi žirija dosta činjenica saznali o Prijedoru, a pogotovo djeca”, naveo je Predrag Šorga iz kompanije “Arselor Mital Prijedor”.

Ovogodišnji Svjetski dan turizma pod sloganom “Turizam za sve” posvećen je pristupačnom turizmu i širenju poruke o važnosti i koristi univerzalne pristupačnosti za društvo sadašnjice, a naročito kada je riječ o populaciji sa nekim oblikom invaliditeta.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

edukativna-staza-4 edukativna-staza-5 edukativna-staza-6 edukativna-staza-8 edukativna-staza-7 edukativna-staza-9 edukativna-staza-10 edukativna-staza-11 edukativna-staza-12 edukativna-staza-13 edukativna-staza-3