brdar-munjizaKandidati za odbornika na predstojećim lokalnim izborima u Prijedoru sa liste DNS-a, Sanja Munjiza i Olivera Brdar, u razgovoru za naš portal poručili su mladima da trebaju da budu aktivno uključeni u sve sfere političkog i javnog života.

Olivera smatra da muškarci i žene imaju iste početne uslove za napredak, i da žene trebaju svojim rezultatima pokazati da su ravnopravne sa muškim kolegama.

“Ne vidim neku bitnu razliku između muškaraca i žena u politici u smislu obavljanja odgovornih poslova, mislim da žene zaslužuju da budu prisutne i na visokim pozicijama u politici ali i uopšte u svim segmentima društva. Nije pravilo da žene teže dolaze do važnijih pozicija pogotovo kada rezultatima svog rada pokazuju da su ravnopravne muškim kolegama. Mislim da se čak i nepotrebno potencira razlika između muškaraca i žena na ovom nivou. Muške kolege su u poslu i politici po mom mišljenju veoma korektni i čini mi se da se prema ženama odnose sa uvažavanjem i poštovanjem. Pretpostavljam da ima i izuzetaka, ali kao što sam rekla nije pravilo da je žena podređena ili joj uskraćena prilika da se dokaže u poslovnom ili političkom svijetu”, istakla je Olivera.

Sa druge strane Sanja Munjiza smatra da su žene manje zastupljene u politici.

“Zbog stereotipa žene su manje zastupljene u politici. Iako se neprekidno zagovara ravnopravno učešće žena u političkom i javnom životu, u stvarnosti to izgleda drugačije. Nekako muški svijet ne ispušta palicu vladavine i ne predaje je lako ženi iako postoji ona stara izreka: ‘Tri ćoška kuće stoje na leđima žene a samo jedan na muškarcu.’ Mislim da će se žene izboriti sa muškim svijetom i razbiti postojeći stereotip jer postoji trend porasta žena u političkom i javnom životu”, rekla je Sanja.

I Sanja i Olivera imaju dugogodišnje iskustvo u prosvjeti i obrazovanju. Ulaskom u Skupštinu grada njihov glavni predmet interesovanja bilo bi upravo obrazovanje i poboljšanje uslova u školama.

“Ukoliko povjerenjem građana dođem u poziciju da učestvujem u radu Skupštine svakako da će glavni predmet moga interesovanja biti obrazovanje. Posebno poboljšanje kvaliteta uslova rada u školama. Mi u Prijedoru imamo dosta škola u kojima je uz pomoć lokalne zajednice izvršena sanacija i poboljšani uslovi rada, ali isto tako ima još škola posebno područnih odjeljenja, gdje se nastava izvodi u veoma starim i nefunkcionalnim objektima koji ne ispunjavaju ni o minimum pedagoških standarda”, kazala je Olivera.

“U obrazovanju radim više od dvije decenije tako da imam neko određeno iskustvo u radu sa učenicima i prosvjeti. Ukoliko bih bila odbornik u skupštini grada, posebnu pažnju bih posvetila djeci sa smetnjama u razvoju i talentovanim i darovitim učenicima. Ono što želim da naglasim da je grad Prijedor i do sad poklanjao pažnju i podržavao učenike koje su postizali zapažene rezultate na takmičenjima”, dodala je Munjiza.

Sanja od izbora očekuje dobar rezultat njene stranke i liste, kao i veći broj žena u odborničkim klupama.

“Očekujem da će u odborničkim klupama biti veći broj žena odbornica jer su žene smjelije, konkretnije i praktičnije. Isto tako, očekujem veću podršku u provođenju aktivnosti koje su vezane za Socijalnu zaštitu inkluziju.

Olivera očekuje da će građani prepoznati dosadašnji rad DNS-a i da će zbog toga biti nagrađeni sa većim brojem odborničkih mjesta, načelnika i gradonačelnika.

“Kao kandidat na listi, prije svega osjećam se počastvovano obavezom da doprinesem opštem rezultatu na izborima za našu stranku. DNS je opcija umjerene politike koja u prvi plan stavlja dobrobit svih građana u RS, i koja strpljivim i sistemaztičnim radom ostvaruje sve bolje rezultate kako na lokalnim tako i na opštim izborima. Mi ne želimo da se bavimo politikanstvom nego životom i rješavanjem životnih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i drugih potreba i poboljšanjem uslova života u Republici Srpskoj i BiH”, zaključila je Olivera.

Press RS