ilustracija-zirantiBanke i žiranti u Srpskoj oštećeni su u prvih osam mjeseci ove godine za 2,28 miliona KM raznim vrstama obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, što je za skoro milion maraka više u odnosu na isti period 2015. godine, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Iako je šteta pričinjena bankama i žirantima ove godine veća u odnosu na isti period lani, statistika MUP-a pokazuje da je u padu broj krivičnih djela obmane pri dobijanju kredita i osoba koje su zbog toga prijavljene tužilaštvima.

Načelnik Odjeljenja za informisanje MUP-a RS Mirna Miljanović kazala je da je za osam mjeseci evidentirano 16 slučajeva obmana pri dobijanju kredita, što je za 23 manje u odnosu na isti period 2015. godine.

– Nadležnim tužilaštvima proslijeđeno je 13 izvještaja protiv 17 lica. Broj izvještaja manji je za 17, a prijavljenih lica za 19 u odnosu na isti period prošle godine – navela je Miljanović.

Pojašnjava da je krivično djelo obmane pri dobijanju kredita najčešće počinjeno u vezi sa nekim drugim krivičnim djelima kao što su falsifikovanje isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i povlašćivanje povjerilaca.

– Lica koja su osumnjičena za ova krivična djela prvo falsifikuju dokumenta na osnovu kojih dobiju kredit ili pak zloupotrijebe službeni položaj ili ovlašćenja na način da određenom licu omoguće podizanje kredita ili neke druge pogodnosti – navela je Miljanovićeva.

Dodaje da je najveći broj obmana pri dobijanju kredita ili druge pogodnosti evidentiran na području CJB Bijeljina, a najmanji na teritoriji koju pokriva CJB Istočno Sarajevo.

– Najveća šteta evidentirana je na području CJB Prijedor gdje su počinioci stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2,24 miliona KM – istakla je Miljanovićeva.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić rekao je da je ohrabrujuće što pada broj krivičnih djela obmana pri dobijanju kredita.

– Loše je to što je, iako broj krivičnih djela pada, šteta koju pretrpe banke i žiranti i dalje velika. Pojedinci će se uvijek služiti raznim obmanama kako bi dobili kredit od banaka – naveo je Mišić i dodao da je procedura dobijanja kredita znatno pooštrena, što treba da doprinese smanjenju obima obmana pri zaduživanju kod banaka.

Otkrivene sve prevare

Mirna Miljanović je naglasila da je policija rasvijetlila sve obmane pri dobijanju kredita za osam mjeseci ove godine.

– Rasvijetljeno je i jedno krivično djelo počinjeno u prethodnim godinama – dodala je Miljanovićeva.

Glas Srpske