radio-klub-kozara-radni-sastanak-1Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković prisustvovao je sastanku koji je organizovao Radio klub “Kozara” sa predstavnicima institucija i službi sa kojima klub ima potpisane sporazume o saradnji.

Đaković je obišao prostorije kluba i pohvalio članove za postignute rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

-Iako su prisutne nove tehnologije, radio-amaterizam ima svoju draž, ali i veliki značaj. Naročito moram pohvaliti njihov angažman za vrijeme poplava 2014. godine – rekao je Đaković.

Predsjednik Kluba Jovica Knežević upoznao je prisutne sa dosadašnjim aktivnostima kluba i planovima za naredni period.

Ovom prilikom istaknuta je izuzetna saradnja sa Civilnom zaštitom, Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom Prijedor, Crvenim krstom, a posebno sa Gradskom upravom Prijedora.

radio-klub-kozara-radni-sastanak-2Knežević je prisutne upoznao sa uspjesima koje prijedorski radio-amateri postižu na takmičenjima, prijemom novih članova, radio-amatera operatora koji su obuku prošli u okviru praktične nastave u Elektro-tehničkoj školi.

-Ukratko razlika između novih tehnologija i radio-talasa ogromna i da je utoliko veći izazov ostvariti putem radio-talasa što više veza sa što više zemalja i što udaljenijih zemalja, u čemu je ovom klubu i prije rata i danas samo nebo bilo granica – rekao je Knežević.

On je istakao da je možda nekome čudno što ovaj klub u posljednjih nekoliko godina obnavlja rad i članstvo pored interneta i mobilne telefonije.

radio-klub-kozara-radni-sastanak-3-Draž radio-amaterizma je upravo u tome da se uz samo malo kabla i antene na krovu i bez bilo kakvih drugih pomagala ostvari veza sa bilo kojim krajem svijeta,a da ne govorimo o tome da kad sva ta savremena tehnologija stane u uslovima prirodnih nepogoda, radio talasi bez problema funkcionišu što se najbolje pokazalo prilikom poplava 2014.godine – rekao je Knežević.

Ovom sastanku su prisustvovali i Darko Bosančić potpredsjednik Radio kluba „Kozara“ i predsjednik UO Saveza radio amatera Republike Srpske, Zoran Petrić i Ognjen Vukić članovi UO Radio kluba „Kozara“ te Draško Đenadija predstavnik Civilne zaštite, Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor i Zoran Veselinović, sekretar Crvenog krsta Prijedor.

Oni su se upoznali sa opremom kojom raspolaže klub kao i sa činjenicom da je RK “KOZARA” već šest mjeseci Upravna stanica u sistemu RMZO (Radio mreža za opasnost) što dokazuje da klub ima vrhunske operatore.

Kao jedan od zaključaka sastanka izdvojila se potreba kluba za redovnim finansiranjem kako bi mogao nastaviti sa kvalitetnim radom.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com