skupstina 19mart-izvjestaj o radu gradonacelnikaSmanjenje broja nezaposlenih, stabilno privredno jezgro i niska zaduženost lokalnog budžeta u gradu Prijedoru najbolji su pokazatelj da lokalna zajednica može ući u nove investicije i kreditna ulaganja, izjavio je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

“Zaduženost gradskog budžeta je svega 7,76 odsto, a zakonska mogućnost je 18 odsto ili i više od toga, uz saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske”, rekao je Pavić, predstavljajući odbornicima Skupštine grada Prijedora izvještaj o radu gradonačelnika za 2013. godinu.

On je za najavio novo zaduženje od tri miliona maraka za izgradnju puteva u gradskim, prigradskim i seoskim sredinama, ističući da gradska kasa to može podnijeti uz sve obaveze koje uvijek redovno i uredno izmiruje, kao i uz one stavke koje joj nisu zakonska obaveza, ali su u budžet uvrštene zbog raznih potreba građana.

“Nismo imali budžetski deficit niti smo za posljednjih deset godina imali sudskih presuda koje bismo morali plaćati iz budžeta. Imamo i budžetsku stabilnost, bez obzira na pad prihoda od PDV-a od dva miliona maraka u prošloj godini, kao što smo i politički i bezbjednosno stabilan grad”, ocijenio je Pavić.

On je dodao da je u privatnom sektoru jedino “Skontoprom” podbacio u prošloj godini, a da su brojni privredni subjekti poslovali pozitivno, proširili djelatnost i povećali broj radnika.

“U javnom sektoru najveći gubitak ima ‘Toplana’, ali planirani prelazak sa mazuta na biomasu uštedjeće 50 odsto troškova nabavke energenta i dovesti ovo preduzeće do samoodrživosti”, naveo je Pavić.

I ove, kao i svih prethodnih godina, Pavić je izrazio nezadovoljstvo odnosom zaposlenih u lokalnoj upravi prema građanima.

“Iako je bolje nego što je bilo, još nije na nivou na kojem bismo željeli da bude i još ima prostora da se to poboljša. Svi zaposleni moraju shvatiti da je subjekt pažnje građanin, a ne činovnik. Želim da privredi budemo partner, a ne teret”, dodao je Pavić.

Za izvještaj o radu gradonačelnika za 2013. godinu glasalo je 25 odbornika, a protiv izvještaja glasala su četiri odbornika Srpske demokratske stranke.

Šef Kluba odbornika SDS-a Dušan Berić rekao je da smanjenje broja nezaposlenih ne znači povećanje broja zaposlenih.

“Manje je ljudi na birou zato što su se sa njega odjavili, zato što su otišli tražiti sebi posla van ovih prostora, zato što su zakonske procedure tako postavljene da samo jedan dan kašnjenja u javljanju na biro znači skidanje s evidencije”, dodao je Berić.

On je zaključio da Klub odbornika SDS-a ne može podržati ovaj izvještaj i iz razloga što na prethodnoj sjednici lokalnog parlamenta nije prihvaćen nijedan od 13 amandmana SDS-a na program rada Skupštine grada Prijedora za 2014. godinu, među kojima su bila i tri zaključka koja je ta ista skupština usvojila u 2013. godini.

SRNA