sud bih (1)Na suđenju Dragoju Zmijanjcu, optuženom za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora, vještak sudske medicine je kazao da je uzrok smrti oštećenog strijelna povreda grudnog koša.

Vještak sudske medicine Rifet Kešetović je na prijedlog Tužilaštva BiH dao nalaz i mišljenje o uzroku smrti Halila Dedića. On je nalaz sačinio na osnovu zapisnika o prepoznavanju i obdukcionog nalaza Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji je tim eksperata uradio 2000. godine.

“Prema opisu nalaza, moguće je naći povrede nastale za života. Oštećeni je zadobio najmanje četiri strijelne ozljede. Za ostale povrede obducent se nije mogao izjašnjavati detaljno. Iz svega ovoga prihvatam da se za uzrok smrti može prihvatiti strijelna ozljeda grudnog koša”, izjavio je Kešetović.

avaz-sud-bihNa tijelu Dedića, kako je rekao, pronađena su dva zrna projektila u lijevom dijelu grudnog koša, jedno zrno sa desne strane, kao i povreda u gornjoj strani grudnog koša. U nalazu je također opisana promjena kože, kao strijelna povreda – kroz grudni koš i grudnu kičmu.

Zmijanjac je optužen da je 24. jula 1992. iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške. Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke treba pobiti”.

Kako je navedeno u optužnici, Zmijanjac je 27. jula otišao do kuće u koju se sakrio sin ubijenog, Halid Dedić, i prijetio njegovoj porodici i Mileni Kragulj.

Suđenje će se nastaviti 14. oktobra.

BIRN

sud bih (2)