anadolija-referendum-prijedor-1„U naselju Hambarine još niko od 1.100 građana sa pravom glasa nije izašao na glasanje. Ovdje su dva glasačka mjesta i ne mogu prognozirati da li će se neko u toku dana pojaviti i glasati“, izjavio je za Anadolu Agency (AA) predsjednik glasačkog odbora Marko Kečan.

Mještanin Ferid Mujagić rekao je da neće izaći na referendum, jer nema vremena za njega, “jer moram raditi i brinuti se o svojoj porodici i troje djece.”

„O referendumu neka razmišljaju političari u Sarajevu i u RS. Oni su ovo zakuhali. Oni ne znaju šta da rade od para pa im je to palo na um“, kazao je.

Žitelji Hambarina sa kojima je razgovarao reporter AA a koji nisu davali izjave pred kamerama, kazali su da neće izlaziti na referendum, ali ni na predstojeće lokalne izbore, jer su se razočarali u političare.

anadolija-referendum-prijedor-2Razgovarajući o nezvaničnim informacijama da je znatan broj bošnjačkih porodica sa područja grada Prijedora na par dana otišao u Federaciju BiH, kazali su da oni o tome nisu razmišljali, jer ih nije strah.

„Ne želim da izlazim na ovaj referendum koji je nelegalan”, kazao je Zijad Jujić iz naselja Rakovčani.

Rekao je da se ne plaši da će bezbjednosna situacija nakon referenduma biti pogoršana.

„Bio sam u petak na džumi i hodža koji je držao hutbu obavjestio nas je da su neke bošnjačke porodice sa prijedorskog područja iz straha u vezi referenduma izbjegle Federaciju BiH. Nimalo se toga ne bojim. Nisam se plašio 1992. godine, a sad se pogotovo ne plašim”, rekao je Jujić.

Predsjednica glasačkog odbora u Rakovčanima Mubera Džamastagić, kazala je da se u njihovom naselju na biračkom spisku nalazi 613 građana sa pravom glasa, ali da se do sada niko od njih nije pojavio na glasačkom mjestu.

„Do sada su građani učestvovali na lokalnim i opštim izborima, a da li će se iko od njih danas pojaviti na glasačkom mjestu ne znam”, kazala je Džamastagić.

Iz Gradske komisije za provođenje referenduma su kazali da je slaba izlaznost građana i u ostalim u bošnjačkim naseljima i dodali da je u ovom gradu do 11 sati glasalo 11.254 građana, što je 13,14 posto od 86.125 građana sa pravom glasa.

Anadolija

anadolija-referendum-prijedor-3 anadolija-referendum-prijedor-4