usaid-pdUSAID će sa 900.000 dolara u naredne tri godine putem programa “PRO budućnost” u 32 lokalne zajednice u BiH finansirati projekte čiji je cilj strukturalna izgradnja mira.

Menadžer projekta Armela Ramić rekla je da za ova sredstva mogu aplicirati neformalne grupe mladih životne dobi od 15 do 30 godina, formalne grupe kao što su udruženja žena, udruženja žrtava rata i sve druge organizacije koje rade sa ovom populacijom, savjeti roditelja, vjerske zajednice i slično.

“Nakon majskih poplava i klizišta formirali smo fond koji je otvoren za neformalne grupe građana koje žele svojim sugrađanima pomoći u saniranju štete. Finansiraće se oni projekti u kojima učestvuju različite etničke grupe na sanaciji javnih površina i objekata značajnih za širu zajednicu”, kazala je Ramić novinarima u Prijedoru gdje je održana prezentacija granta.

Prema njenim riječima, do kraja godine u dva navrata izdvojiće se po 260.000 KM odnosno do 10.000 KM po projektu.

Javni poziv formalnim i neformalnim grupama biće objavljen 11. avgusta na veb stranici programa “PRO budućnost” i biće otvoren do 11. septembra 2014. godine.

USAID-ovi partneri u projektu su CRS, “Karitas” Biskupske konferencije BiH, Fondacija “Mozaik”, Forum građana Tuzla i Helsinški parlament građana Banjaluka.

SRNA