rtrs-prijedorske-kremeU laboratoriji prijedorske Јavne zdravstvene apotekarske ustanove “Gradska apoteka” i danas se proizvode kreme i drugi farmaceutski preparati prema recepturama, među kojima neke datiraju čak iz 19. vijeka.

Ova proizvodnja je, zahvaljujući velikom entuzijazmu prijedorskih farmaceuta i laboranata, preživjela bitku s brendiranim i nadmoćno reklamiranim svjetskim farmaceutskim firmama.

Ovo je jedina ovakva vrsta domaće proizvodnje na ovom području, kojoj, kako kažu prijedorski stručnjaci, nedostaje samo malo više reklame.

Skoro da nema Prijedorčanina koji nije probao kreme ili druge preparate, koje decenijama nastaju u laboratoriji Gradske apoteke. Najpopularniji domaći proizvod “Pavlovićeva mast“ stigla je na sve kontinente, ali ništa manje nisu popularni ni ostali preparati, poput vitaminske i hidratantne kreme. Ova proizvodnja, odavno bi bila ugašena, da nema entuzijazma prijedorskih stručnjaka.

– Građani prepoznaju kvalitet. Јedna od najpoznatijih naših masti je “Pavlovićeva mast“ koju pripremamo već dugi niz godina po našoj recepturi, istakla je Dragana Mršić, farmaceutski tehničar.

Prijedorski preparati posebni su jer se sastoje od prirodnih supstanci, a građani godinama vjeruju provjerenoj, domaćoj recepturi. Proizvodnju nije ugasila ni “poplava“ brendiranih svjetskih farmaceutskih preparata. Domaći kvalitet je “preživio“.

– Recepture su, samim tim što su toliko stare, provjerene, čim ih stanovništvo i dan danas kupuje. Velike pare se ulažu i u reklamu i mi nismo sa te strane u mogućnosti da im konkurišemo, mi možemo samo da održavamo kvalitet ovih naših proizvoda, naglasio je Milan Kubat, direktor Јavne zdravstvene apotekarske ustanove “Gradska apoteka“.

Farmaceuti i laboranti kažu, ko jednom kupi prijedorske kreme i druge preparate, uvijek im se vraća. Da je samo malo više reklame, ko zna, možda bi i ovi proizvodi ubrzo stali “rame uz rame“ sa svjetskim farmaceutskim brendovima.

RTRS