izlozba-kljucna rec grafikaIzložba naslovljena “Ključna reč: grafika” izazvala je veliku pažnju posjetilaca u “Galeriji ’96” u Prijedoru.

Autor postavke, koja obuhvata grafike 13 doktoranata sa Fakulteta likovnih umetnosti Beogradu, je profesor ovog fakulteta Biljana Vuković.

– Ova izložba je pre svega pogled kroz sadašnjost u budućnost, a upućuje na oslonce beogradske Galerije “Grafički kolektiv” i nosioce stvaralačkog žara umetnosti grafike – kazala Vukovićeva.

Na izložbi su predstavljeni radovi Marije Anđelković, Suzane Vučković, Jelene Jocić, Milene Maksimović-Kovačević i Vladimira Milanovića. Publika ima priliku da pogleda i djela Miloša Naskovića, Vesne Opavski, Bojana Otaševića, Jelene Petrović, Slobodana Radojkovića, Maje Simić, Jelene Sredanović i Danje Tekić.

– Stvaralačka strast, radovanje, poštovanje i verovanje u budućnost grafike je nit koja povezuje ove mlade autore – istakla je Vukovićeva.

Ona je u katalogu koji je štampan u Galeriji “Grafički kolektiv” istakla da su njihove grafike različite u svemu. Među njima su one velikog formata, ali i male, intimne forme. Sve nose priču i svode se na znak, a istovremeno su raskošne, svedene, misaone, emotivne, lične, poetične, nježne i uzdržane…

– Potpuno su u duhu koji obeležava grafiku sada i ovde kao i širom sveta – primijetila je Vukovićeva.

Direktor “Galerije ’96” Tihomir Ilijašević naglašava da je ovo prvi put da ova institucija sarađuje sa “Grafički kolektivom”, ali da su dogovorili nastavak saradnje.

– Riječ je o postavci koja omogućava pregled savremenih kretanja u oblasti grafike. Činjenica je da se grafika veoma brzo mijenja u posljednjih 20 godina i u poetskom i u likovnom izrazu – kazao je Ilijašević i dodao da će izložba biti otvorena do 26. avgusta.

Doba printova

– Živimo u doba printova, gde je sve grafika. Ovo je vreme potpune stvaralačke slobode u stavu, poruci i izrazu; slobode koja ravnopravno uključuje i neguje sve tradicionalno i novo – kazala Biljana Vuković.

Glas Srpske