poreska uprava-prijedorKonstantan problem u naplati poreza na nepokretnosti u Prijedoru jeste nemogućnost uručenja znatnog broja poreskih računa, rečeno je Srni u prijedorskom centru Poreske uprave Republike Srpske.

Samo u ovoj godini vraćeno je više od 3.900 neuručenih poreskih računa ili 16 odsto u odnosu na ukupan broj štampanih računa.

“Ovom broju neuručenih računa treba dodati i 837 uloženih prigovora na poreske račune u 2014. godini, što zajedno čini 4.737 poreskih računa po kojima obaveze nisu konačne ili 19 odsto u odnosu na ukupan broj poreskih računa štampanih za 2014. godinu”, kažu u prijedorskom centru Poreske uprave.

Riječ je, u najvećem dijelu, o poreskim obveznicima koji žive ili privremeno žive izvan Republike Srpske.

“Od septembra 2013. godine Poreska uprava je poreskim obveznicima u Prijedoru dostavila 2.300 opomena za plaćanje, dok je protiv pravnih lica i građana koji nisu izvršili plaćanja po uručenim opomenama u Odjeljenje za prinudnu naplatu poreza dostavljeno više od 700 predmeta na prinudno izvršenje”, podaci su prijedorske Poreske uprave.

Iz Poreske uprave podsjećaju da se u postupcima prinudne naplate poreza obračunavaju kamate za svaki dan kašnjenja i troškovi postupka u visini od pet odsto, te da se uglavnom preduzimaju mjere pljenidbe novčanih sredstava, a započeo je i upis hipoteka i zabrana otuđenja pokretne imovine.

U fiskalnom registru nepokretnosti registrovano je 28.800 poreskih obveznika koji su vlasnici ili korisnici nepokretnosti na području Prijedora, a ukupno utvrđena poreska obaveza za 2014. godinu prema odštampanih 24.696 računa iznosi 1.767.229,45 KM.

“Od 2012. godine u Prijedoru je naplaćeno ukupno 3.073.981 KM po osnovu poreza na nepokretnosti ili 72,33 odsto ostvarene naplate u odnosu na ukupno dospjelu obavezu od 4.249.529 KM”, kažu u prijedorskom područnom centru.

Iz Poreske uprave najavljeno je da će u Prijedoru uslijediti kontrola pravilnosti prijavljivanja imovine kod velikih poreskih obveznika, gdje postoji sumnja da nije sve prijavljeno ili da nije tačno prijavljeno.

“Pošto je i ove godine zaprimljen znatan broj prigovora na poreske račune, veći i od očekivanog, ovlašćena lica će s ciljem provjere tačnosti navoda iz prigovora izvršiti utvrđivanje činjenica na terenu, te zavisno od nalaza kontrole u svim slučajevima u kojima su podnosioci prigovora podnijeli izmijenjene prijave, a koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, pokrenuti postupak odgovornosti poreskih obveznika”, poručuju iz Poreske uprave Prijedor.

Poreska uprava Republike Srpske u više navrata pozivala je i sve one koji još uvijek nisu prijavili svoju nepokretnu imovinu, da to učine.

Vlasnicima neprijavljenih nepokretnosti koje identifikuje Poreska uprava biće uručeni računi sa obračunatim kamatama, ali i novčana kazna u iznosu od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica, po neprijavljenoj nepokretnosti, a biće im i upisana hipoteka na imovinu ukoliko odmah ne izvrše svoje obaveze po osnovu poreza na nepokretnosti u kompletnom iznosu.

SRNA