srna-kozara-koljevicu-1U gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je održana tribina pod nazivom “Kozara Koljeviću” u znak sjećanja na akademika Svetozara Koljevića, dobitnika nagrade “Književni vijenac Kozare”, koji je preminuo ove godine.

Književni portret akademika Koljevića predstavio je profesor Univerziteta u Banjaluci Ranko Popović, koji je rekao da je Koljević jedan od posljednjih velikih anglista sa ovih prostora.

“Akademik Koljević je podjednako zaslužan na polju anglistike, srbistike i komparativnih studija. Bio je odlično upućen u svjetsku književnost kao prevodilac i pisac univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika, sastavljač jednog riječnika englesko-srpskog jezika koji u svom opusu ima 25 autorskih knjiga, monografija”, rekao je Popović.

On je dodao da su pravu stvar uradili oni koji su mu prije 11 godina dodijeli nagradu Kozare.

Tribini je prisustvovao i dobitnik ovogodišnje nagrade Književnih susreta na Kozari “Skender Kulenović” književnik Zoran Kostić.

srna-kozara-koljevicu-2Ova tribina je održana u okviru 44. književnih susreta na Kozari, koji se nastavljaju 20. septembra kada će u gradskoj čitaonici biti organizovano književno veče “Kozara Kočiću”, posvećeno 100 godina od smrti Petra Kočića.

SRNA