okruzni sud banja luka (2)Iznošenjem završnih riječi okončano je suđenje Sabahudinu Kajdiću i Sreti Rokviću optuženim za zločine nad civilima na području Prijedora.

Tužilac Igor Cimeša je rekao da je izneseno dovoljno dokaza koji dokazuju da su optuženi ubili Sefera Beširevića.

“Saslušanjem svjedoka moglo se zaključiti da je ubijeni Sefer Beširević bio civil i da u to vrijeme nije bio pripadnik nijedne vojne jedinice i da je riječ o mirnom i dobrom čovjeku, dok su optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske. Njihova jedinica bila je smještena u Osnovnoj školi u Puharskoj”, ispričao je Cimeša.

nezavisne-okruzni sud blOn je dodao da su svjedoci ispričali da su vidjeli Kajdića i Rokvića kako odvode Beširovića u pravcu rudnika Crna dolina i da se poslije toga vratili bez njega, oprali ruke i otišli, te da niko od njih nikada više nije vidio Sabahudina.

Advokati Odbrane Jasminka Jovišević i Mileta Bošković rekli su da Tužilaštvo nije dokazalo da su njihovi klijenti počinili ratni zločin i zatražili od suda da ih oslobode.

Prema optužnici, Kajdić i Rokvić su 17. avgusta 1992. godine u popodnevnim časovima u Gornjoj Puharskoj kod Prijedora, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u maskirnim uniformama i sa puškama odveli Sefera Beširovića iz osnovne škole, u koju je prethodno doveden.

Oni su ga odveli u pravcu rudnika Crna Dolina, a potom su ga ubili na neutvrđen način, a njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

Izricanje presude će biti naknadno zakazano.

BIRN

okruzni sud banja luka (1)