centar javne bezbjednosti prijedorPoziv građanima da ispoštuju zakonsku obvezu i da u predviđenom zakonskom roku podnesu zahtjev za zamjenu isteklog ličnog dokumenta

S obzirom da je 2004. godina bila godina kada se po tadašnjem projektu CIPS-a izdalo najviše ličnih dokumenata, tj. ličnih karata i vozačkih dozvola, a kako je većina ovih dokumenata izdata sa rokom važenja od 10 godina, 2014. godina je godina u kojoj se opravdano očekuje najveći broj zahtjeva za zamjenu ličnih karata i vozačkih dozvola (procjenjuje se da će na nivou BiH biti izdato preko 1.200.000 dokumenata).

Imajući u vidu broj stanovnika grada Prijedora očekujemo da će Centar javne bezbjednosti Prijedor u velikoj mjeri participirati u ovoj brojci.

S obzirom na očekivano povećanje broja zahtjeva, apelujemo na naše sugrađane da ispoštuju zakonsku obavezu pravovremene zamjene ličnih dokumenata, odnosno da podnesu zahtjev 15 dana prije isteka važenja sadašnje lične karte.

Lična karta je javna isprava kojom se dokazuje identitet i druge činjenice vezane za lične podatke lica i služi kao identifikacioni dokument prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje drugih ličnih dokumenata, te ukoliko građanin ne posjeduje važeću ličnu kartu neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje drugih ličnih dokumenata, putne isprave ili vozačke dozvole.

Novčana sredstva koja su lica obavezna uplatiti prilikom podnošenja zahtjeva za novu ličnu kartu iznose: za ličnu kartu 18 KM a za vozačku dozvolu 60 KM, a sam zahtjev za izdavanje vozačke dozvole taksirati sa 5 KM Republičke administrativne takse.

Podsjećamo da lokacije za izdavanje ličnih dokumenata rade od 07-20 časova.

CJB Prijedor će preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi građani na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata što brže i efikasnije ostvarili svoja zakonska prava.

CJB Prijedor